2011-11-06
Nyhet

Recension – Jobs-biografi obligatorisk läsning

När det läckte ut att Walter Isaacson fått i uppdrag av Steve Jobs att skriva en biografi om Apple-grundaren så funderade nog fler än mig på hur den skulle te sig. Skulle den erkänt private Jobs öppna upp sig, eller skulle han snurra Isaacson runt fingret och vrida upp sitt reality distortion field till 11 för att få ut en polerad och trevlig historia om legenden Jobs? Svaret var nej. Jobs öppnade sig och berättade allt, stort och smått, smutsigt och vackert. Jobs hustru, Laurene Powell Jobs, uppmanade Isaacson att berätta sanningen, att intervjua inte bara Jobs vänner utan också hans fiender, och när man nu läser resultatet så står det klart att Isaacson gjort ett hästjobb med biografin över en av 1900- och 2000-talets kanske största legender.

För Jobs var ingen genomtrevlig person. Han krävde perfektion och behandlade de som inte levererade som skit. De få som vunnit hans respekt och hans förtroende fick verkligen förtjäna det. Två händelser i hans liv fick honom att förändras fundamentalt, först att få sparken från Apple, och sedan beskedet om cancern i bukspottskörteln. Och i båda fallen förändrades Jobs till det bättre – han gick från att se sig själv som odödlig mirakelman till att bli en mer ödmjuk person som till sist tog sig tid med sin familj och prioriterade bort företaget han älskade så mycket. För Jobs och Apple har varit synonymt sedan återkomsten 1996/97. Jobs själv kanske inte hade velat ha det så, men det var så det blev och att han själv hamnat så mycket i fokus kan lika gärna bero på att han inte tyckte att någon annan kunde leverera presentationer på det sätt som Jobs kunde.

Steve Jobs var ingen vidare chef, i yngre år en usel och ignorant partner till de kvinnor som föll för honom, och en hänsynslös förälder till första dottern Lisa. Men med åren mognade grabben som var dollarmiljonär innan han ens fyllt 25, och kanske var det pengarna som ställde till det för honom i hans sett att se på sig själv och omgivningen – han kunde ju inte göra fel. Hans banksaldo var ju beviset. Han blev en lysande affärsman, en allt mer närvarande pappa och med rätt kvinna vid sin sida också en hänsynsfull och mer lyhörd make. Någon vidare chef blev han dock aldrig, men folket under honom på Apple skaffade sig snabbt tjockare hud för att kunna leverera, och det fungerade ju det med.

Jobs livshistoria är inte en mall över hur man blir en miljardär, en bra person och en bättre medmänniska. Men det är hans livshistoria och som just historia betraktat är denna inte bara obligatorisk läsning för alla, oavsett om de hatar eller älskar Apple, utan också en otroligt välskriven bok som kommer att leverera i åratal framöver.

Författare: Walter Isaacson
Pris: 185 kronor som pappersbok (Bokus), 139 kronor som e-bok (iTunes)© 2020 Omsoc Publishing AB