2011-12-22
Nyhet

Haiku – BeOS återuppstår från de döda

Tröttnat på Windows? Känns Mac OS X mer och mer som en samling leksaksfunktioner? Har Linux på skrivbordet aldrig riktigt varit din grej? Då ska du kolla närmare på Haiku.

Byggt som en klon på det saliga BeOS har Haiku ett grymt snabbt och tajt grafiskt gränssnitt, inbyggt stöd för Posix, en terminal med Bash, ett löjligt snyggt filsystem och är till skillnad från Windows, OS X och Linux på skrivbordet behagligt rent från en massa “bös”, som Göteborgarna brukar säga.

Haiku är alltså en klon av det gamla BeOS. Kodbasen för BeOS såldes till Palm, som senare sålde den vidare till Access Co, som i sin tur har varit generösa och låtit Haiku-projektet lägga ut gamla nyhetsbrev och annan dokumentation från Be och BeOS på sin sajt. Vad Haiku är, som gamla BeOS aldrig blev, är ett operativsystem med ordentligt stöd inte bara för en rad olika nätverkskort utan också med en ordentlig TCP/IP-stack. BeOS på x86-plattformen stödde ett fåtal nätverkskort, ungefär lika många grafikkort och överlag var det inte en helt enkel uppgift att få BeOS att fungera på en x86-PC. Haiku, i skrivande stund endast i en tredje alphaversion (!), lät sig installeras utan bråk på min gamla Fujitsu Siemens-notebook (Amilo Pro) och hittar efter färdigställd installation inte bara ljudkort och nätverkskort utan också det inbyggda trådlösa nätverkskortet och 3G-modemet som även det är inbyggt. Maskinen, utrustad med en Core Duo-processor och 1,5 gigabyte interminne, är inte direkt ett prestandamonster med exempelvis Ubuntu 11.04 eller Fedora 16, men med BeOS Haiku flyger maskinen bokstavligen talat fram, mycket beroende på att det precis som BeOS redan från grunden är uppbyggt för att stödja flera processorer och processorkärnor.

En stor del i hemligheten är att Haiku precis som sin föregångare kunde börja om från början utan en massa onödigt klutter. Precis som Mac OS X en gång hade chansen, och NeXTSTEP innan det, men där båda plattformarna lite grann föll på näsan i jakt på de senaste och läckraste grafiska effekterna. NeXTSTEP, exempelvis, använde sig av Postscript för att visa typsnitt på skärmen vilket drog en hel del kraft av maskinen, och Mac OS X med sina otaliga läckra men inte alltid så nödvändiga funktioner har med senaste versionen, Lion, blivit den första versionen som inte känns helt självklar att uppdatera till. I ljuset av detta, och givetvis också i en jämförelse med Windows 7 och exempelvis Ubuntu och Fedora med det nya gränssnittet Unity, så framstår Haiku som allt annat än “fat and happy”. Jo, det ska erkännas att gränssnittet kanske inte ser helt ultramodernt ut jämfört med exempelvis Mac OS X, men å andra sidan har gänget bakom Haiku bestämt sig från början hur det grafiska gränssnittet ska se ut, och sedan hållit sig till det, vilket kan jämföras med Linuxvärlden där det tycks komma nya varianter så ofta så man inte längre vet varför man ska välja Unity, KDE eller Gnome, eller om de ens finns kvar nästa vecka.

Om du inte kört BeOS eller Haiku tidigare så följer här en bra guide som introducerar dig till operativsystemet:

Det finns inte överdrivet mycket applikationer för Haiku, och eftersom operativsystemet fortfarande är i alphaversion kan du mycket väl stöta på problem, även om jag inte märkt av några under den dryga månad jag kört det så gott som dagligen. Men är du ute efter ett operativsystem som låter dig få saker gjorda, och kanske en plattform där du kan delta i utvecklingen utan det sedvanliga käbblet som finns i Linuxvärlden, så tycker jag du ska ta en närmare titt på Haiku.

Haiku är kanske den sista plattformen som har en positiv anda runt sig. Det är ett operativsystem som är riktigt roligt att använda, och med en användargrupp som hjälper varandra. Det finns också en hel del applikationer att ladda ned hos Haikuware, en sajt som tagit vid där gamla BeBits lämnade av.

Läs mer om Haiku här, och ladda ner operativsystemet helt gratis och testa det under VMware, Parallels eller VirtualBox, eller varför inte installera det på någon gammal PC du har stående?© 2020 Omsoc Publishing AB