2011-12-30
Nyhet

DECT goes iPhone

När köpte du en telefon sist? Nej, jag menar en vanlig telefon. En sån där du ansluter till telenätet. Just det, old school-telefoner. Nu är de inte så old school längre.

DECT-telefoner, alltså digitala trådlösa telefoner, är ungefär som att ha en osthyvel hemma – nödvändigt, men inte så vansinnigt upphetsande. Jag har själv trådlösa telefoner över hela huset (nackdelen med att ha tre barn och ett onödigt stort hus: ingen håller ordning på lurarna…) och de kommer även de från Gigaset (som ägs av Siemens). Av en ren händelse är det samma tillverkare som nu bestämt sig för att ta det sista steget över till touchskärmarnas värld, och Gigaset gör det med den nya modellen SL910. Om Apple ska bli smickrade eller aningen sura vet jag inte men luren har en glasskärm på 3,2 tum (320×480 pixlars upplösning), en silverfärgad ring runt kortsidan och en svart baksida i plast. Så ja, den påminner kanske lite om en iPhone 3GS. Fast Gigaset har bättre täckning. 🙂

Den här telefonen har ovanligt mycket intressanta funktioner. Touchskärmen gör att man äntligen har ett gränssnitt som inte driver en till vansinne på sin DECT-telefon. Den klarar bluetooth så du kan ansluta ett vanligt trådlöst headset till telefonen. Vidare kan du importera din kontaktbok i vCard-format från din Mac eller PC via just Bluetooth eller via en USB-kabel. Det finns också funktioner för kalender, väckarklocka, bäbislarm och tja – är det en DECT-telefon man vill ha som ser ut ungefär som en iPhone är detta telefonen man vill ha. Jag har till och med låtit min 1,5-årige son leka med telefonen och den har överlevt, tro det eller ej.

Inte smidig som en iPhone

Vad är problemet då? Dels är den aningen för tung för mig. Det är mycket som vill rymmas i luren och det gör den inte bara för tung utan också litet för stor. Vidare vill man ju exempelvis kunna klämma fast luren mot örat luren är helt enkelt lite för hal för att det ska kännas säkert. Å andra sidan kan man ju använda sig av ett headset och då är ju det problemet löst.

Priset då? strax över tusenlappen för en lur och en basstation. Ett pris som jag inte har några problem med för Gigaset-lurarna är värda det då de tål stryk, har bra ljud och en sinnessjukt bra batteritid.

Skulle jag köpa en sån här om jag skulle byta ut mina nuvarande lurar? Ja, faktiskt, trots sina nackdelar. Detta är en bra produkt, som har sina nackdelar men som det samtidigt går att jobba runt. Det är riktigt trevligt att kunna dunka in sina vCards och få upp bilder på de som ringer (eller som man vill ringa), och det är extra bra för ungarna också.

Tillverkare: Siemens
Pris: cirka 1100 kronor inklusive moms
Mer information: Bästa pris finner du här.© 2020 Omsoc Publishing AB