2011-12-30
Nyhet

VMware-klient för iPad

Det finns verktyg för detta som kostar pengar, och sen finns det gratislösningen VMware vCenter Mobile Access (vCMA) som gör det möjligt att med en gratis iPad-applikation från App Store logga in på en VMware-server och kolla in alla maskiner som körs där, kolla loggar, starta, stänga ned eller starta om maskinerna också vidare.

Hur gör du för att få tillgång till detta godis då? Först och främst krävs VMware ESXi 4.1 eller senare. Detta är gratis från VMware och bara att ladda ned och installera på en server som stödjer det. Har du sista generationens Xserve så krävs däremot vSphere 5 som är uppföljaren till ESXi 4.1, och som du kan läsa mer om i Septembernumret av Macpro Magazine. Även vSphere 5 kan laddas ned gratis och installeras på hårdvara som stödjer det (där alltså Xserve är en av maskinena). Därefter krävs det att du har en Windowsmaskin (virtuell eller fysisk Windows XP SP3 eller senare) tillgänglig då du måste kunna administrera din VMware-server medelst vSphere Client. När du startat upp klienten och loggat in på servern för första gången kan du surfa in på VMware Labs (se länk nedan) och ladda med vCMA gratis.

Därefter kan du använda deployfunktionen i vSphere Admin och installera OVF-mallen på din vSphere-server. När det är gjort så startar du upp din nya vCMA-maskin och gör grundinställningarna och därefter kan du ladda ned iPad-applikationen från App Store och ange värdnamn eller IP-adress till VMware-servern i iPad-applikationen och vips så är du inne och kan ta kontroll över alla andra maskiner som stöds där.

Tyvärr stöds inte vCenter så du får vackert installera vCMA på varje VMware-server du har, men det kan det faktiskt vara värt.

Du kan ladda ned VMware vCenter Mobile Access här helt gratis.© 2020 Omsoc Publishing AB