2011-12-31
Nyhet

iPhone 4S

På sätt och vis är iPhone 4S precis som iPad 2 – det är den produkt som iPhone 4 skulle varit från början, precis som iPad skulle ha varit från början jämfört med sin efterföljare.

iPhone 4S är lite snabbare, lite smartare, har betydligt bättre täckning än iPhone 4 (vilket innebär att Apple nu äntligen fått ordning på antennen i den här generationen av iPhone som bland annat tvingade Mark Papermaster att se sig om efter ett annat jobb). Mer om detta senare i artikeln.

iOS 5

Givetvis är det iOS 5 som gör en del av upplevelsen med iPhone 4S. iOS 5 fungerar ypperligt även på en iPhone 4 men det märks ändå att A5-processorn gör sitt till för att ge bakgrundssynkronisering och annat den där lilla extra skjutsen. Jag skrev det redan i stortestet av iOS 5, som då gjordes primärt på min iPad 2 men det gäller också iPhone 4 och iPhone 4S: iCloud skapades för iPhone och iPad. Det är inget snack om saken, och efter att ha gått över till iPhone 4S är detta bara än mer tydligt.

Kamera

Kameran i iPhone 4S är en glad och välbehövlig nyhet. Tillsammans med A5-processorn går det nu snabbare att ta HDR-bilder och eftersom kameran fixar hela 8 megapixels upplösning så blir bilderna verkligen riktigt, riktigt trevliga. I kombination med ny optik och ny slutare är kameran i iPhone 4S också bättre när man vill ta bilder i uselt ljus. Det går bra att filma också – i 1080P:s upplösning. Givetvis går det inte att skicka upp filmen i den upplösningen via din Apple TV 2 då den endast klarar 720P, utan Apple TV:n skalar då ner filmen till “rätt” upplösning. Men kvaliteten är god, och det äter också diskyta så det bara sjunger om det. En inspelad minut film käkar upp 170 megabyte diskyta så ska du filma mycket är det ett bra råd att öppna börsen och köpa en iPhone 4S med större lagringsyta än 16 gigabyte.

Kameran i iPhone 4S är fenomenal och helt grym på att ta bilder där ljuset inte är det bästa. Via det inbyggda rutmönstret i kameran kan man också välja var i bilden kameran ska fokusera och på så sätt leka med skärpedjup vilket alltid är roligt. Frontkameran i telefonen är av samma typ som i iPhone 4 som klarar upp till 480P (VGA) och 30 bilder per sekund.

Siri

En av de riktigt roliga nyheterna heter Siri. Användbarheten är tyvärr en aning begränsad för oss som bor här i Sverige eftersom Siri än så länge inte förstår Svenska, och inte kan hantera location services, alltså det som du kan få via Maps-applikationen där du kan söka på exempelvis “bensin” och få upp närmaste bensinmackar. Detta kommer säkerligen att byggas ut i kommande versioner av Siri och tills vidare kan man exempelvis be Siri att påminna dig om att ringa mamma när du kommer hem från jobbet eftersom Siri vet din hemadress via ditt adresskort i adressboken.

Dock är det som bekant enormt roligt att ställa halvkorkade frågor till Siri och invänta de ofta ganska dråpliga svaren som Siri levererar. Apple har lagt ner ett enormt jobb på att få Siri “intelligent” och det ska bli enormt kul att se hur det utvecklar sig.

Batteritid

Det har påpekats från olika håll att batteritiden är sämre i iPhone 4S än i iPhone 4. Än så länge har jag inte reagerat nämnvärt på det men med tanke på att A5-processorn har dubbla kärnor och är snabbare är det väl inte helt oväntat att det ska gå åt mer ström, i synnerhet inte i kombination med bakgrundssynkronisering av data via iCloud och Photostream. Apple kommer säkerligen att få till detta på sikt och optimera operativsystemet ännu mer men än så länge har jag inget att klaga på efter en helgs användning.

Antenn och täckning

Lite i skymundan har Apple också förbättrat hur iPhone 4S arbetar med hur telefonen växlar mellan två basstationer i 3G-nätet. Apple menar att samtalskvaliteten blir ännu bättre och dataöverföringstrafiken ska kunna toppa 14.4Mbit/s. I mitt hemmakontor kunde jag tidigare omöjligen genomföra ett samtal med min iPhone 4. Det gick bara inte. Okej, jag bor ute i spenaten och täckningen här är en utmaning oavsett vilken operatör jag väljer, men med iPhone 4S och Telia har jag i princip full täckning, om än endast med Edge för datatrafik, men det är gott nog när jag ändå är hemmavid och har WIFI att synka data med. Jag antar jag inte kan begära mer av en mobiltelefon, faktiskt, och om det beror på Telias förbättringar låter jag vara osagt men något är helt klart bättre, det är ett som är säkert. Apple kallar iPhone 4S för en “världstelefon”, vilket innebär att utöver HSDPA, UMTS, 3G, Edge, GSM och HSUPA klarar den också av CDMA, en vanligt förekommande standard i USA. I gamla iPhone 4 var CDMA en helt separat modell. Lite ballt, faktiskt.

Summering

Detta är en grym telefon. Detta är är telefonen du ska köpa om du antingen är missnöjd med iPhone 4 eller sitter med en iPhone 3GS eller äldre, eller om du ledsnat på att vänta på en Android-telefon som faktiskt levererar. Avsaknad av 4G? Vem bryr sig – jag har hellre en telefon som jag kan använda en hel arbetsdag än ett par timmar. Detta är inte bara den bästa iPhone som någonsin gjorts, utan också den bästa mobiltelefon som någonsin gjorts.

Leverantör: Apple
Pris: Från 5795 kronor (16 gigabyte) för svart eller vit modell utan operatörslås.
Köp den hos: Apple Store© 2020 Omsoc Publishing AB