2012-01-01
Nyhet

LACIE 2BIG QUADRA

LaCie:s 2big Quadra ger dig gott om diskyta, ett enkelt handhavande och rejält med stil. Prislappen skäms inte heller för sig, men saknas inte något?

LaCie:s 2bit Quadra-diskar har hängt med ett tag nu. Och det är en rejäl pjäs, definitivt ingenting man vill få på foten. Tyngden har mycket med att göra att LaCie:s sätt att hantera värmen är inte är att bygga in en fläkt utan istället att låta chassit göra jobbet och kyla hela mankemanget passivt. Och det fungerar faktiskt riktigt bra även om det i ett varmt kontorsrum kanske kan bli problem. Sommarens värmemånader lär nog tvinga den här typen av konstruktioner att bekänna färg.

LaCie:s rykte har fått sig en törn de senaste åren. Precis som med exempelvis Iomega har de en hel del att bevisa för att återvinna kundernas förtroende och med pjäser som 2big Quadra tycker jag att LaCie visar att de menar allvar.

Att installera den här pjäsen är rätt enkelt egentligen. Om du har möjlighet, kör eSATA då du får ut maximal prestanda ur 2big Quadra. Har du inte det är det FireWire 800 (två portar), FireWire 400 eller USB 2.0 som gäller. Nej, du läste rätt, inget USB 3.0, och inget Thunderbolt. Det senare är LaCie på gång med flera modeller som borde landa på marknaden innan industrisemestern, men när det gäller USB 3.0 är det mer oklart och man får lite känslan av att branschen står och väger mellan Thunderbolt och USB 3.0. Båda är nya standarder och att Apple redan gått i bräschen och omfamnat Thunderbolt lär göra sitt till när jättar som Dell, HP och andra PC-tillverkare ska bestämma sig.

Konfiguration

En bra grej att kolla är hur din 2big Quadra är konfigurerad. Som standard är den satt på att vara “snabb”. Detta innebär i klartext raidnivå noll där datat skrivs på båda diskarna som om det är en enda stor disk. Noll redundans, men en sjujäkla fart.

Ett annat läge kallas Concatenation. Detta betyder i klartext att den först fyller upp den första disken, sedan den andra. Skulle en fil nästan få plats på första skrivs de kvarvarande blocken på den andra disken och tja, du kan ju tänka dig själv vad som händer om någon av diskarna går sönder.

De två sista är att ha diskarna som de är, två stycken på en terabyte vardera. Noll redundans där också men går den ena hårddisken sönder är datat på den andra disken säkert så länge den inte rasar. Det sista är givetvis spegling, eller raidnivå ett. Att sätta ny RAID-nivå på din enhet gör att eventuellt data du sparat ned på en enhet ryker, så du gör gott i att bestämma dig direkt innan du börjar fylla upp enheten. Att byta raidnivå går snabbt och är smidigt och en formattering senare i Mac OS X så är du uppe och snurrar.

Vi satte enheten i raidnivå ett, alltså två diskar som är speglade. Detta för att det dels är det smartaste valet och dels för att det verkligen visar vad styrkretsarna i en diskenhet som denna egentligen går för.

Med AJA System Test mäter vi upp 76.2MB/sek vid skrivning och 82.6MB/sek vid läsning av 128 megabyte stora filer och med operativsystemets egna filsystemsbuffert avstängd. Ska man översätta det till klartext tar det inte ens en halv minut att kopiera över två gigabyte från din dator till en 2big Quadra som arbetar i raidnivå ett.

Prislappen då? Runt 2500 kronor får du ge för en 2big Quadra med två en terabyte stora hårddiskar. Vill man kan man köpa flera och sen montera dem i ett särskilt rack som LaCie också säljer. Vi tycker det är värt pengarna; 2big Quadra ger ett gott intryck och givetvis får framtiden utvisa om det intrycket består. Vi hade gärna sett en Thunderbolt-anslutning på enheten framför eSATA, men det kanske kommer i en senare version?

Tillverkare: LaCie
Pris: Cirka 2495 kronor inklusive moms
Köp den hos: Pixmania.© 2020 Omsoc Publishing AB