2012-01-02
Nyhet

Mac Mini Server 2011

Ännu en ny generation Mac Mini, och därför också en lätt kastrerad sådan i serverskrud, tror ni kanske? Nja, den här gången har Apple tagit i ordentligt.

När första Mac Mini-servern dök upp så var det ett väldigt sent svar från Apple på kundernas fråga om varför Apple inte insåg att Mac Minin i sin vanliga modell användes som server av väldigt, väldigt många. Så Apple släppte en Mac Mini Server, där de helt sonika tog bort den optiska enheten och satte i en hårddisk till. Senare generationer av servern har följt samma mönster där hårdvaran varit i princip identisk med den vanliga versionen, och ser man till dess yttre är denna generation av Mac Mini Server inget undantag. För nu är det den vanliga svenssonmodellen av Mac Mini som tagit inspiration av Mac Mini Server och helt sonika slopat den optiska enheten. Helt okej, säger jag, men med Lion Server presenteras både nya möjligheter och problem för dig som på allvar vill använda maskinen som just en server.

Snabbaste Mac Mini någonsin

När man har en server så är det ju kul med prestanda. Gärna massor av det, och gärna från något som inte drar åtskilliga hundra watt i timmen för att få det gjort. Så när Apple meddelade att nya Mac Mini Server kunde levereras med upp till fyra kärnor i en Intel Core i7-processor, med Turbo Boost 2.0, Hyper-threading och sex megabyte L3-cache, och upp till åtta gigabyte internminne och en SSD-disk så blev till och med en halvbitter servernörd som undertecknad lite småsugen på att klämma och känna lite extra. En Thunderboltport gjorde inte saken sämre, vilket innebär att du nu kan ansluta en Mac Mini till ett Fibre Channel-nät med allt vad det innebär i form av lagringsmöjligheter för de som fortfarande använder Xsan. Det ska väl sägas att prestandan via Thunderbolt inte är att kräkas på heller, Apple uppger prestandan till cirka tolv gånger högre jämfört med FireWire 800, och den dagen vi får tag i några Thunderbolt-enheter att testa detta med så lär vi rapportera om det snarast.

Nu har Apple tyvärr endast satt i fyra gigabyte internminne i vår testmaskin, men likaväl så är det en 2 gigahertz Intel Core i7-processor i den med fyra kärnor och jisses vad den går.

Resultatet i XBench är som det numera tyvärr är när man mäter i Lion en aning stympat. Flyttalsberäkningarna saknas men ändå presterar maskinen 136,36 poäng vilket är att jämföra med den senaste Core i5-baserade 13″ Macbook Air som presterade 202,14 poäng. Ett underligt resultat, minst sagt, eftersom Macbook Air-maskinen ju på pappret ska ha en långsammare processor. Låt gå att Mac Minin som Apple skickat oss saknar SSD-disk vilket Air:en har, men underligt är det som sagt. 64-bitarsversionen av Geekbench återställer ordningen något, där Mini Servern får 9430 poäng jämfört med den nyss nämnda Air:en som presterade 5644 poäng. I Cinebench:s OpenGL-test är Air:en snabbare med 11,10 poäng mot Mini Server:s 11,06 och som det sig bör är Mini Servern starkare på CPU-beräkningar i Cinebench, 4,49 poäng mot Air:ens 2,12 poäng.

Prisvärd server

Jag har sagt det förut och jag säger det igen – mätningar medelst prestandaprogram är meningslösa om inte maskinen lever upp till verklighetens krav och jag måste säga att den nya generationen Mac Mini Server gör just det. Det hade varit trevligt med två Thunderbolt-portar, eller varför inte att kunna beställa den med två SSD-diskar? Men överlag är detta den bästa Mac Mini-servern någonsin, och med den CPU-kapacitet som den besitter också den mest prisvärda server som Apple släppt. Med fyra kärnor i Core i7-processorn börjar den närma sig de prestandanivåer som Xserve kunde skicka ur sig, men än är det en lång väg kvar innan Core-serien är ifatt Xeon:s prestanda, men tanken är ändå rätt kittlande att om några få år, kanske till och med nästa år, kan Mac Minin vara ifatt en sen modell av Xserve i prestanda. Helt galet.

Summering

Letar man efter en liten server med möjlighet till expansion kan jag meddela att jag äntligen kan rekommendera Mini Server. Thunderboltporten och Core i7-processorn gör hela skillnaden, och om du köper en, slå till på åtta gigabyte internminne direkt. Du lär inte ångra dig.

Tillverkare: Apple
Pris: 9495 kronor inklusive moms(testat exemplar: 11315 kronor inklusive moms)
Köp den hos: Apple Store© 2020 Omsoc Publishing AB