2012-01-02
Nyhet

Macbook Air 13" 2011

Det finns mycket nytt att gotta sig åt i den nya stora modellen av Macbook Air. Core i5-processor med två kärnor, hyperthreading, Thunderbolt-port och OS X Lion.

Skalet på maskinen är sig likt bortsett från Thunderbolt-porten då. Tangentbordet är det samma, vilket innebär okej men inte mer i mina ögon då slaglängden är för kort. Bakgrundsbelysningen är dock trevlig i sedvanlig ordning och något jag saknar på min 11″ Macbook Air, köpt i våras.

Prestandamässigt skäms inte den här maskinen för sig, även om Core i5-processorn är något av en kompromiss med en klockfrekvens på ynka 1.7Ghz. Thunderboltportarna håller också en lägre hastighet jämfört med större, stationära maskiner vilket är väntat – det går ju trots allt inte att panga på hur mycket som helst på en liten Air.

Men ändå visar prestandamätningarna på ett rejält drag under huven. Vårt testexemplar kör OS X Lion (build 11A2063, vilken skiljer sig från den version som finns att köpa på Mac App Store, 11A511) och har fyra gigabyte internminne och en SSD-disk på 256 gigabyte. Grafikkortet är ett Intel HD Graphics 3000 som snor 384 megabyte internminne från de fyra gigabyte som är den maximala mängden i den här maskinen.

Betyget från Xbench får vi ta med en extra stor nypa salt denna gång då programmet av någon anledning hänger sig vid testet av flyttalsoperationer. Men ändå, det blir 202.14 poäng, vilket är att jämföra med en 17″ Macbook Pro med en Core i7-processor på 2.2 gigahertz och 4 gigabyte interminne från i våras som då fick 219.85 poäng, eller varför inte en 15″ Macbook Pro, också från i våras, som då skickade ur sig 224.16 poäng med en 2.2 gigahertz Core i7-processor.

Geekbench-testet visar på ett hyfsat resultat, 5644 poäng, vilket är att jämföra med 10857 respektive 10880 för 17″ och 15″-modellerna av Macbook Pro, båda med en Core i7-processor. Dock är det inte långt till en 27″ iMac med en Core i5-processor på 2.8GHz från förra året som då fick 8007 poäng i Geekbench.

OpenGL-testet i Cinebench landade på 11.10fps, inte helt illa jämfört med en 13″ Macbook Pro från Mars i år som med en Core i7-processor och och fyra gigabyte internminne och med samma grafikkort som denna Macbook Air som då presterade 11.07fps. CPU-testet är dock till den lilla Macbook Pro:ns fördel med 3.06 poäng jämfört med 1.07 poäng för Macbook Air. Men en stor skillnad mellan de två är att Air:en är knäpptyst även när man pressar den till Mac, och samtliga de ovanstående Macbook Pro som jag nämnt i detta test har låtit som det suttit en bit glödande lava under skalet.

Detta är ingen billig maskin. 14.995 kronor kostar den konfiguration jag testar och ändå kan jag inte slås av hur mycket mer prisvärd den känns än en 11″ Macbook Air. 13″-modellen är en dator du faktiskt kan ha som enda dator på jobbet eller hemma, medan 11″-modellen är en extradator du kan använda framför teven eller om du är ute och reser.

Jag gillar den. Skärmens upplösning på 1440×900 pixlar är precis lagom för en 13″-skärm och prestanda kontra vikt och det faktum att den inte börjar låta, eller knappt ens blir varm undertill, är ett gott betyg till Apples konstruktörer som onekligen haft det lite motigt på den fronten under våren.

Köper du en 13″ Macbook Air, se till att köpa en med fyra gigabyte internminne och så mycket hårddiskyta du har råd med. Då har du en dator som räcker ett par år, minst.

Tillverkare: Apple
Pris: Från 14.995 kronor
Köp den hos: Apple Store© 2020 Omsoc Publishing AB