2012-01-03
Nyhet

Gammal Appleskärm – ny Mac?

Om du sitter med en 30″ Cinema Display så är oddsen rätt låga att du vill göra dig av med den.

Och om du inte har en så har det aldrig varit ett bättre läge än nu att köpa en då de rasat ganska bra i pris på begagnatmarknaden. De riktigt gamla modellerna hade två separata DVI-anslutningar, detta beroende på att skärmen bygger på två separata bildskärmselement som sedan är ihopsatta för att skapa en bildyta. Senare modeller av skärmen byggde på en enda DVI-anslutning som i sin tur innehåller dubbla DVI-länkar mellan grafikkort och skärm. Detta ställer en hel del krav på datorn du ansluter – en Mac Pro kommer som standard med ett ATI-grafikkort som har två DisplayPort-anslutningar och en DVI-anslutning och om du ansluter en 30″ Cinema Display till det grafikkortet så tar den två av de tre portarna i anspråk, även om du endast anslutit skärmen till DVI-porten.

Mini DisplayPort till Dual-Link DVI Adapter

Men om du har en Macbook Pro, eller Mac Mini? Nej, då fungerar det inte. Åtminstone inte rakt av. Först och främst behöver du Apples Display Port till Dual Link DVI-adapter, en pjäs med en prislapp runt tusenlappen som ansluter sig till Display Port eller Thunderbolt-porten och en USB-port och sedan till DVI-kontakten och USB-kontakten till din 30″ Cinema Display. Om du har en senare Mac Mini med Thunderbolt och HDMI-portar så fungerar det inte att ansluta DVI-anslutningen från skärmen till HDMI-DVI-adaptern som medföljer Mac Minin då den porten inte är en Dual Link-port och därmed endast ger 1920×1200 pixlars upplösning.

Man ska dock ha klart för sig att grafikkortet i en äldre Macbook Pro eller i en Mac Mini får kämpa en del för att orka med att driva den här skärmen, vars upplösning på 2560 x 1600 pixlar drar en del kraft. Men om man inte ägnar sig åt att spela eller andra mer videointensiva uppgifter så lär det fungera bra, i synnerhet med Snow Leopard då Lions alla extra små grafikeffekter pressar grafikkortet ytterligare och därmed blir det ännu segare när du flyttar fönster och annat.

Andra kul saker du kan använda en 30″ Cinema Display till? Givetvis kan du ansluta den till en Mac Mini och ha som TV för din hemmabio eller annat, men att ansluta den till en Playstation 3 eller annan HDMI-ansluten utrustning som kräver att skärmen är HDCP-kompatibel, fungerar inte då ingen av Apples skärmar är HDCP-kompatibel.

Kanske gör sig en 30″ Apple Cinema Display bäst på skrivbordet ändå?© 2019 Omsoc Publishing AB