2012-01-04
Nyhet

Tre månader efter Jobs

Imorgon är det tre månader sedan Steve Jobs avled. Den 5:e Oktober 2011 fick han se sig besegrad av cancern och en innovatör av sällan skådat mått gick ur tiden.

Tre månade senare ställer jag mig frågan: hur många funderar över det numera? Att mannen är borta är givetvis tragiskt för många, inte minst för hans familj och givetvis också Apple, men handen på hjärtat – när tänkte du på Jobs senast?

Apples hantering av grundarens bortgång var en uppvisning i PR som inte står någon eller något långt efter, inte ens Jobs själv. En bild på Apples hemsida, följt av en kondoleanssida på samma hemsida. En minneskonsert (en ganska underlig tillställning på många sätt, som blandades med roliga och vackra tal och sedan en överdrivet bullrig avslutning med Coldplay) och sedan var det klart. Ingen överdriven nostalgi, utan business as usual.

Det kan tyckas kallt och avstängt, men Apple har alltid varit bra på att dölja sina känslor utåt. Är företaget argt på en journalist får den personen inte veta det rakt av, utan istället slutar testexemplar och inbjudningar till pressmöten ramla in i brevlådan. Skrivit något de verkligen inte gillar? Brev från deras advokater.

För Apple finns liksom ingen historia. Företaget tittar aldrig bakåt, bara framåt. Det var något de slutade med när Jobs kom tillbaka till bolaget 1996/97. Apples planerade museum med hundratals föremål skänktes bort till Stanforduniversitetet som nu har föremålen i sin enorma samling av objekt och dokument, och flera av Apples dåvarande varumärken begravdes direkt när Jobs slaktade produktutbudet.

Apple var Jobs, och Jobs var på många sätt Apple, men besöker du Apples hemsida idag finns ingenting kvar om man inte börjar gräva. Under PR-delen av sajten finns en bild från när Tim Cooke och kompani arrangerade minneskonserten på Apples campus i Cupertino. Kondoleanssidan finns fortfarande kvar men länken från förstasidan är borta. Bland gamla videoklipp från Apples olika presentationer finns Jobs fortfarande kvar, men med tiden kommer även de att försvinna i takt med att nya läggs upp på sajten.

Apple har onekligen lägga detta bakom sig efter att det på många sätt varit företaget till last under flera år, och eftersom de är mästerliga på vad de gör så har vi sakta men säkert slutat fundera över Jobs.

Men samtidigt går det inte att slås av känslan av att Apples återkommande prat om hur de blandar liberal konst med teknik för att få fram sina unika produkter egentligen bara handlade om att Apple i grund och botten är prylkrängare precis som alla andra.

Men de gör det betydligt snyggare, och elegantare, än någon annan.

Vem tar över efter Jobs?

Robert X Cringley tror inte att Cook blir kvar länge på posten som VD för Apple:

Steve Jobs is dead and Tim Cook is no Steve Jobs. He knows that, we know that, and anyone who works directly for him at Apple (those A-players) knows it, too. Following a period of shock, mourning, and pretending to get along, those rocks will start rubbing on each other again only this time there won’t be a founder willing (eager even) to make the hard choices. Chaos will ensue.

I Macpro Magazine förra året skrev jag om vem som skulle ta över efter Jobs, och där gissade jag att det skulle bli en kombination av Jonathan Ive och Tim Cook, för att på så sätt försöka återställa balansen som fanns mellan Jobs och Cooke. Jag tror fortfarande att det blir den modell vi antingen kommer att få se formaliseras på Apple under året, eller så är det så de redan jobbar internt men det syns inte utåt, på samma sätt som få hade insyn i hur de högsta cheferna på Apple egentligen arbetade tillsammans.

2011 blev ett omtumlande år för Apple. 2012 kan bli spännande och kul igen, men det Apple vi lärt känna de närmaste tio åren kommer nog aldrig tillbaka igen.© 2020 Omsoc Publishing AB