2012-01-05
Nyhet

LG Optimus Speed P990

Att prata om iPhone och iOS i tid och otid är inte svårt. Men hur ser det ut i världen utanför Cupertino, App Store och iCloud? Dags att titta på LG Optimus 2x LGP990.

Av alla som fått rätt mycket kritik för att deras telefoner liknar iPhone tillhör LG inte den kategorin. Kanske borde de få sig en släng av samma slev som Samsung fått smaka på, men klart är att det kanske är enklare att kopiera Apple en aning och hoppas på att det säljer. Hur det än är med den saken så har LG tagit samma väg som Apple gjorde med iPad 2 och som de med all säkerhet kommer att gå med nästa generationens iPhone också – de har petat i en processor med dubbla processorkärnor, närmare bestämt Nvidias Tegra 2-processor på 1 gigahertz. Det har blivit närmast norm och krav att ha den typen av bestyckning även i en smart mobiltelefon för att kunna hantera de allt större kraven vi ställer på dem, med video i HD-kvalitet, snabba trådlösa nätverk och allt fler applikationer som körs samtidigt. Således är det inte längre ett “problem” som endast Android har, utan som iOS också “lider” av. Jag sätter de två orden inom situationstecken för det är ju ingen som tvingar oss att ha så mycket prestanda i innerfickan, men som ändå krävs för att det ska vara möjligt att fungera bra med allehanda tjänster, applikationer och funktioner som är ett måste för att vara konkurrenskraftig på denna stenhårda marknad.

Vad erbjuder då LG:s P990? Att telefonen är toksnabb är det ingen tvekan om. I sedvanlig ordning krävs ett Google-konto för att telefonen ska vara särskilt användbar och för att man ska komma åt Google Market och tack vare Tele2 som lånat ut ett 3G-abonnemang till oss kan vi notera att telefonen tuffar på avsevärt bättre även när man pressar den, åtminstone jämfört med den HTC Desire som jag ägde fram tills sommaren 2010. Jag drog igång fem samtidiga nedladdningar från Android Market och det märktes inte att telefonen laddade ned och i bakgrunden installerade dessa applikationer. Det inbyggda grafiska tangentbordet är också bättre än det som satt i min HTC Desire, det är ett som är säkert.

Stor och större

Telefonen som sådan är större än en iPhone 4, både om man ser till längd, bredd och höjd. Vikten är i princip identisk, där iPhone 4 är aningen lättare med sina 137 gram kontra P990:s 139 gram. Skärmen är också större, hela 4 tum med WGVA-upplösning (Wide VGA med 480 pixlars höjd), och snuskigt bra, utan att överdriva. Kameran går inte av för hackor heller utan skickar ur sig åtta megapixlars upplösning som kan filma i full HD-upplösning (då pratar vi 1080p, inte 720p som Apple envisas med att hålla fast vid).


Passningstiden uppges vara upp till hela 400 timmar och taltiden strax under åtta timmar, vilket kan jämföras med iPhone 4:s sju timmars taltid över 3G (det dubbla om du är på “2G”, alltså GSM / Edge) och upp till 300 timmars passningstid. Telefonen kan ha upp till 32 gigabyte extern lagring i form av ett MicroSD-kort som stoppas in under skalet.

Så, är telefonen bra då? Oh ja. Det är den bästa Android-telefon jag testat. Problemet är inte med telefonen, utan med Android. Kanske är det en vanesak men en sån enkel sak som när du ska fylla i ett lösenord eller annat och det grafiska tangentbordet skymmer halva skärmen. Inga konstigheter, men om det finns ett textfält till nedanför det första så skyms det av tangentbordet. Så du får fylla i det första fältet, sedan dölja tangentbordet (eller klicka på TAB-knappen och hoppa ner till nästa textfält om du vet att det finns där), placera markören i nästa textfält och då dyker tangentbordet upp igen. En annan sak som jag är fundersam över är problemet med stödet för WIFI-nätverk, som när det fungerar är väldigt bra, men som i andra lägen kräver en omstart av telefonen för att fungera.

Letar du efter ett alternativ till iPhone 4, och kan leva med en mindre välsorterad applikationsbutik och ett än så länge mindre polerat grafiskt gränssnitt, så är LG:s Optimus 2x P990 ett bra val.

Leverantör: LG
Pris: 2990 kronor
Köp den hos: Misco© 2020 Omsoc Publishing AB