2012-01-09
Nyhet

Genesis redux

När Steve Jobs återvände till Apple började han med att slakta hela produktutbudet för att få ordning på kostnaderna.

Därefter inleddes jakten på Apples nästa succé, den första på fler år än någon egentligen vågade fundera över. Men istället för att uppfinna något nytt, så gjorde Apple vad de sedan dess gjort gång efter annan: de tog något som redan fanns och förbättrade och förfinade produkten. Men den här gången var det inte en konkurrerande produkt som fick sig en Apple makeover – den här gången var det Apples egna ikon, Macintosh, som uppdaterades och kastades in i Interneteran som rådde i slutet på 90-talet.

De klassiska egenskaperna från den klassiska Mac:en fanns fortfarande där, med ett bärhandtag, hela datorn i ett stycke, en distinkt design och så vidare. Men till skillnad från originalet så var iMac inte tragiskt underdimensionerad när det gällde minne, processokraft och lagringsyta utan här fanns det rejält av det mesta.

G3-processorn var på den tiden synnerligen konkurrenskraftig och Apple slog helt enkelt knock-out på marknaden. Att Apple sedan ägnade de kommande åren åt att mjölka iMac på allt vad den var värd intäktsmässigt kan vi kanske bortse från, för det blev en aning pinsamt när Apple till stor kostnad flög över ett antal europeiska journalister till Japan för att se en Steve Jobs i kostym (vilket är ett måste för att bli tagen på allvar i Japan) presentera… ytterligare två iMac-modeller med lite snabbare processorer, Firewire-portar och några nya färgkombinationer.

Lyckligtvis ersattes iMac med iMac G4 inte allt för långt senare. Men den datorn berättar vi mer om en annan gång…© 2020 Omsoc Publishing AB