2012-01-20
Nyhet

Synology DS411j – prisvärd NAS för PC och Mac

Vi har tidigare testat två olika NAS-enheter från Synology. En imponerade, en förvirrade en aning och nu tittar vi på den tredje: DS411j.

När man testar en produkt från Synology så blir man lätt bortskämd om man testar en lite mer exklusiv modell. Ljudnivå, hur du monterar in diskar, externa portar och så vidare, är ofta i toppskiktet av marknaden och med en mjukvara som levererar och en riktigt bra prestanda är det inte svårt att förstå varför Synologys lite dyrare modeller överlag får bra betyg. Så jag blev nyfiken – hur är det med deras lite enklare och billigare modeller?

Så efter att ha fått in Synologys DS411j till labbet så blev jag genast en aning förvånad. Att installera hårddiskarna görs genom att öppna hela bakstycket på lådan. Däri sitter det fem plasthållare utan någon som helst vibrationsdämpning. Det är lite småpilligt att få in diskarna, men det går ändå relativt enkelt men långt ifrån så enkelt som det skulle varit att ha hårddiskarna i vanliga slädar i fronten eller aktern på enheten, åtkomliga utan att behöva skruva upp hela maskinen.

Nå väl, inte det bästa första intrycket, men jag installerar maximalt fyra hårddiskar, skruvar på bakstycket och drar igång DS411j. Fläktarna är tysta, ingen anmärkning där, men istället kommer det vibrationsljud från enheten, av det slaget som man lätt blir en aning irriterad på.

Funktionsflora och utmärkt kontrollpanel

Som vanligt är det såna galet stora mängder funktioner i Synologys NAS-enheter så man knappt vet var man ska börja. Bittorrent-klient, FTP- och webbserver (upp till 30 virtuella webbsajter på samma IP-adress), backupmaskin via DiskStation Manager om du kör Windows Server- eller klient, och via Time Machine om du kör Mac OS X. Huruvida Time Machine i Lion stöds kan jag inte svara på då jag inte kör Lion. Diskarna kan formatteras med EXT3, EXT4 (både interna och extenra diskar) samt FAT32 och NTFS (endast externa diskar). Den inbyggda bildservern kan hantera och visa bilder till en uppsjö av klienter, allt från Windows och Mac OS X till iPhone, Android, Symbian och Windows Mobile 6 (stödet för de två sistnämnda skvallrar väl en aning om att produktinformationen för 411j är något till åren kommen…) och vill du skyffla media hemma kan den agera UPnP, DLNA eller iTunes-server för musik och film. Den senare kan dock ej hantera DRM-skyddat material köpt via iTunes. Synology 411j är inget du använder som en iSCSI-target eller NFS-server för virtuella maskiner utan snarare som en backupmottagare för dina datorer hemma, och givetvis också som filskyfflare i hemmet eller på det lilla kontoret.

Kontrollpanelen är som alltid lysande i Synologys produkter, och i mitt tycke kanske den bästa på marknaden. Grymt snygg och riktigt enkel att arbeta med.

Prislappen för Synology 411j då? Resonliga 2500 kronor, drygt, ligger den på inklusive moms och det kan man ju verkligen inte klaga på. Däremot kan man ha åsikter om vibrationsljudet, även om enheten i övrigt är riktigt tyst. Helt okej för det priset, således, men bättre bullerisolering för hårddiskarna hade varit önskvärt – nu vill man inte gärna ha enheten på skrivbordet.

Tillverkare: Synology
Pris: drygt 2500 kronor
Hitta bästa pris på Synology 411j här.© 2019 Omsoc Publishing AB