2012-01-22
Nyhet

2012 – VD-bytenas år?

Blir 2012 året då Microsoft får en ny VD? Eller vad sägs om Apple? Robert X. Cringely med flera spekulerar i att detta blir året då flera tunga IT-VD:ar får flytta på sig.

Just Microsoft och Apple befinner sig båda i en situation där logiken hos de som styr respektive företag nog talade tydligt om att valet av Tim Cook och Steve Ballmer var rätt.

Cook är sifferkillen med järnkoll på läget – han är den som har bidragit minst lika mycket som Jobs eller Ive till Apples framgångar de senaste tio åren och överlag var det ingen slump att han fick ta över när en dödssjuk Jobs var tvungen att lämna över stafettpinnen. Men Cook är ingen teknikkille – han brinner uppenbarligen inte lika mycket för Apples produkter på det sätt som Jobs gjorde. Hans själ ligger snarare i hur siffrorna ser ut runt varje produkt snarare än produkten själv. Något han delar med väldigt många VD:ar för större IT-bolag i USA och resten av världen. Men problemet är att Apple är inte som andra företag – Apple kräver en ledare på toppen som har den cred som Jobs hade. Han var inget vidare programmerare, men han förstod rätt bra hur saker och ting fungerade och var alltid nyfiken på ny teknik och det var en av de egenskaper som gjorde att han kunde piska fram nya, fantastiska, produkter på gång efter annan. Jag är inte så säker på att Cook ör den killen. En som däremot är det är Scott Forstall, för närvarande chef över iOS. Han har programmeringserfarenhet som sträcker sig åtminstone bakåot till när Mac OS X hette NeXTSTEP (han jobbade med Jobs på NeXT och följde med till Apple när de två bolagen blev ett 1996/97) och var också en av arkitekterna bakom Mac OS X. Således en kille med tunga tekniska kunskaper.

High-5! Jobs och Forstall på scen.

Men han är ingen hårdvarukille, vilket var det som gjorde Jobs unik då han förstod inte bara mjukvara och hårdvara utan också marknadsföringen av äktenskapet av de två delarna som gör en Appleprodukt. Jobs såg också till att ständigt omge sig med löjligt talangfulla personer, allt från Lee Clow på reklambyrån TBWA, som Jobs arbetade med under sina två perioder på Apple, till Jonathan Ive, Apples chef över hårdvarudesign. Jobs såg till att kamma medhårs när det passade honom, och också ta fram hårtorken när det krävdes. Forstalls stora problem sägs vara hans egen äregirighet, som han inte verkar särskilt intresserad av att dölja internt, utan han tar, precis som Jobs gjorde, gärna äran för andras arbete och skyller gärna på andra när saker går åt skogen. Något som stärker hans aktier på Apple är givetvis inte enbart att han basar över den del på Apple som drar in drygt 70 procent av intäkterna till företaget, utan också att han har ett visst mått av trovärdighet med sig när han ställer sig på scenen på WWDC och drar en presentation om iOS. Han är en programmerare i grunden, han brinner för det han gör och det märks när han väcker en annan ganska sölig Apple-presentation till liv, för vem lägger av telefonluren och låser in sig när Tim Cook ställer sig på scenen? Inte jag iallafall.

Kombinationen Jonathan Ive och Scott Forstall kan bli den som kombinationen Jonathan Ive och Tim Cook aldrig blev. Och jag är personligen rätt övertygad om att Cook inte är så värst intresserad av att synas i rampljuset mer än nödvändigt, något som hans förre chef inte hade något direkt problem med.

Steve Ballmer

Microsofts börskurs 1987-2011. Källa: Google Finance

Problem har däremot Microsoft. Företaget har sedan grundaren Bill Gates klev av jobbet som VD i början på år 2000 tappat intäkter, marknadsandelar och strypgreppet på PC-marknaden och de ligger hopplöst efter när det gäller smarta mobiltelefoner och surfplattor. Hur det går på TV-spelsmarknaden låter jag vara osagt, och på andra marknader som sökmotorer (vem använder Bing, egentligen?), musikspelare (Zune, är den nedlagd? Zune HD, den sista modellen, släpptes 2009) och molntjänster (Office 365 lär vara bättre än företrädaren BPOS men är fortfarande hopplöst efter Google Apps), och så vidare. Tunga anställda har hoppat av en efter en och likt en envis Håkan Juholt sitter Ballmer kvar som VD.

En titt på börskursen ovan visar hur bolaget peakade runt sekelskiftet, och efter att Gates klev av som VD så har bolaget sakta men säkert först fallit och sedan etablerat sig på en nivå som varit i princip konstant sedan 2002 med mindre variationer uppåt och nedåt. Kort sagt – att investera i Microsoft är ungefär lika upphetsande att investera i Scania eller Ericsson. Och sådant gillar inte amerikanska investerare som vill höra överträffade vinstmål, ökade marknadsandelar, nya produkter som får kunderna att ramla av stolen (och inte enbart på grund av produktens prislapp…), och så vidare. Steve Ballmer har gång efter annan visat att han inte förstår vad som gör att en produkt säljer, vilket är intressant eftersom han är något av en kung inom just försäljning. Men det är en sak att piska säljare att prestera hårdare, det är en annan sak att sitta och förstå vartåt vindarna på marknaden blåser, våga ta risker och testa nya saker. Som Jobs under Apple, men kanske inte under Cook.

Steve Ballmer, VD på Microsoft.

Ballmer skrattade åt iPhone, ville döda och begrava Googles VD för att högt uppsatta chefer tröttnade på att inget hände inom vad som en gång var världens ledande IT-bolag och stack till just Google istället, skrattade igen åt iPad och lär fortfarande inte ha förstått vad som gör en Mac bra.

Men att han tycker att Mac OS X är bra är ju tydligt med tanke på hur hårt Microsoft fortfarande kopierar Apples ideér till Windows.

Så Apple och Microsoft delar ett problem – de har båda VD:ar som är Excelmänniskor (eller Numbers, i Cook:s fall). De är människor som förlitar sig på hårda data, försäljningssiffror och marknadsandelar. De tittar på utvecklingskostnader, tillverkningskostnader, distributionskostnader, och så vidare. Men de tittar knappast på designen och känslan runt en produkt. De tittar knappast på typsnitt och dialogrutor genom en lupp (vilket Scott Forstall gör) och har inte magkänslan som krävs för att förstå om en produkt är bra eller inte. Det hade Steve Jobs, och det hade Bill Gates (om inte alls på samma nivå som Jobs, där den senare förstod hur en produkt skulle kännas, medan Gates förstod vilka tekniska egenskaper som en produkt behövde. Resten tog han från konkurrenterna…), men det har varken Tim Cook eller Steve Ballmer.

Båda företagen behöver ledare som kan uppfinna respektive bolag igen. De nuvarande ledarna är knappast rätt personer för jobbet.

Så vem tar då över på Apple? Scott Forstall vill ha jobbet, och lär få det tids nog.

Men på Microsoft då? Det braindrain som drabbat Microsoft under de senaste åren har gjort att potentiella efterträdare till Ballmer inte är så många som de borde vara. Min gissning är att Eric Schmidt, numera styrelseordförande (typ) och spridare av allmänt förvirrade uttalanden, blir Ballmers efterträdare. Schmidts tid på Google är förbi, han sitter i styrelsen, troligen, men har inte alls samma inverkan på affärerna som förr.

Eric Schmidt, nuvarande styrelseordförande på Google.

Han har, helt enkelt, rätt tråkigt gissar jag. Microsoft skulle bli hans sista stora jobb innan han kan dra sig tillbaka, och om inte Twitter, Facebook eller någon annan jätte plockar honom till jobbet så lär han nog se sig om efter en lämplig bostad i Redmond-området inom kort. Eric Schmidt har de rätta tekniska kunskaperna, han förstår marknaden, han kan driva ett företag i Microsofts storlek och han har en hyfsad känsla för rätt och fel när det gäller satsningar på olika produkter.

Mitt stalltips under 2012 blir att Apple och Microsoft byter VD. Och på Google lär de få se sig om efter en ny styrelseordförande.© 2020 Omsoc Publishing AB