2012-01-31
Nyhet

NeXTcube

NeXTcube är en av datorhistoriens största designikoner. Den perfekta kubformen som mätte 12″ x 12″ x 12″ (eller drygt 30,5 centimeter per sida), den unikt utvalda lackfärgen och det faktum att hela datorn är byggd i magnesium har gjort att den lär finnas kvar långt efter att de flesta av oss är borta.

NeXTCube nummer ABA0003895. Bild: ON.se (C) 2012

Faktum är att det redan gjorts försök att släpa NeXTcube efter bilar, tända eld på en och maskinens skal har visat sig i princip omöjligt att förstöra.

Många har sett hur utsidan ser ut, men hur ser en NeXTcube egentligen ut på insidan? Jag råkar ha en, och jag ägnade några timmar åt att skruva isär en och fotografera innehållet.

Exemplaret jag lyckades lägga vantarna på köpte jag av Kjell Nilsson, VD och grundare av Oops, ett konsultbolag som levererar utvecklingsjobb inom Mac OS X, och tidigare också NeXTSTEP. Faktum är att Kjell äger av de första, om inte den första, NeXTcube som importerades till Sverige som han köpte ny direkt från USA för över 100 000 kronor.

NeXTcube utvecklades och såldes av NeXT mellan 1990 och 1993. Till skillnad från den första NeXT-maskinen innehöll maskinen en inbyggd hårddisk, diskettstation (tillval) och den magnetoptiska enheten. NeXTcube byggde på en 25 megahertz 68040-processor. Senare såldes också en 33MHz 68040-modell kallad NeXTcube Turbo. NeXTCube kräver NeXTSTEP 1.0 eller senare (även om Kjell Nilsson på Oops kört den med NeXTSTEP 0.8) och maskinen presterade 15 MIPS (2 MFLOPS).

Internminnet i maskinen kunde utökas till maximalt 64 megabyte och videominnet var endast 256 kilobyte, vilket förklaras med att maskinen som standard inte hade färggrafik.

Den inbyggda, och med dagens mått mycket, mycket stora hårddisken rymde två gigabyte och den optiska enheten hanterade 256 megabyte.

Nätverksstödet på moderkortet hanterade både 10Base-2 (koaxialbaserat ethernet) och 10Base-T (kategori-5-kabel). De båda serieportarna var av RS-423-standard. Om man jämför portarna på bilden ovan, och vilken ordning de sitter i, så ser man
skillnaden mellan en första generationens NeXTcube och den modell som jag skaffat. De nyare korten hade en SCSI-II-port och stöd för 10Base-T utöver 10Base-2.

NeXTCube såldes med ett antal tillbehör. Skärm, laserskrivare, tangentbord och mus ingick i de tillbehör som NeXT marknadsförde, givetvis var exempelvis skrivaren NeXT Laser Printer dyr (men snygg) och var i princip samma konstruktion Apples LaserWriter II och HP LaserJet II/III fast den klarade 400DPI jämfört med 300DPI i LaserJet II/III.

 

NeXT Laser Printer.

Vidare var den ett tidigt exempel på vad som senare blev känt som Windowsskrivare, alltså där renderingsfunktionen inte var inbyggd i skrivaren utan istället i operativsystemet för att på så sätt utnyttja datorns processorkraft för ändamålet, och samtidigt göra skrivaren billigare att tillverka. I NeXT Laser Printer användes postscriptrenderingen i NeXTSTEP i kombination med de snabbare 68040-processorerna i NeXT:s senare datormodeller för att mata skrivaren vilket gjorde att skrivaren kunde pressa ur sig åtta sidor per minut. Lyckas du komma över en NeXT Laser Writer kan det vara bra att veta att exempelvis tonerkasetten är samma som i just HP LaserWriter II/III.

Moderkortet är helt utdragbart för att enkelt uppgradera exempelvis minnet. Utöver moderkortet fanns också plats för ytterligare tre kort av typen NeXTbus i samma storlek, exempelvis ett NeXTdimension-kort som förenklade hanteringen av snabb färggrafik och stöd för Postscript. NeXTCube leverades endast med monokrom grafik med upplösningen 1120 x 832 pixlar och givetvis är det inte en direkt promenad i parken att ansluta något annat än en NeXT-tillverkad skärm. Som tur är fick jag med både högtalare och tangentbord (utan högtalaren kan man inte ansluta skärmen till datorn).

I modellen jag lyckats komma över saknas den optiska enheten. Inte saknad av någon, dock. Istället hade maskinen två hårddiskar, en fabriksmonterad Seagate ST41650N på 1,6 gigabyte och en eftermonterad Quantum 1225S på en gigabyte. Här planerar jag att stoppa in en så stor hårddisk som möjligt (möjligen stöds inte diskar större än 2.88 gigabyte men det får jag återkomma till) och en SCSI-baserad CD-ROM-spelare, förutsatt att den stöds av NeXTcube som kan vara en aning petig med vilka modeller som fungerar.

Sen kan det vara värt att nämna det här med skärmar också. Det absolut enklaste är om man råkar ha en NeXT-skärm till sin NeXT-maskin. Det har inte jag. Råkar man då ha ett NeXTdimensionkort i sin Cube så kan det göra livet lite enklare ändå då den har flera anslutningsmöjligheter till externa skärmar, antingen direkt eller via en adapter. Jag råkar inte ha ett sånt kort heller ännu, och det kan dröja innan jag får tag i ett då de, när de dyker upp på eBay och liknande platser, brukar knalla iväg för 8000-10000 kronor stycket.

Sällsynta och eftertraktade är bara förnamnet.

Så kan man inte bara ansluta en annan skärm då?  Jo, det går nog, men det är inte helt enkelt. Du behöver en skärm som klarar upplösning och uppdateringsfrekvenserna. Detta listas i NeXT FAQ:n:

Horisontell uppdateringsfrekvens: 61 KHz
Vertikal uppdateringsfrekvens: 68 Hz
Upplösning: 1280×1024 (NeXT använder 1120×832)

Det krävs också att skärmarna inte körs i interlace-läge för att det ska fungera. Kanske inte helt enkelt att få tag i en sån skärm idag. Dock ger jag inte upp utan söker vidare efter adapters, alternativt om jag måste bygga en själv. Mer information om hur skärmanslutningen fungerar och ser ut kan du hitta här.

För mig återstår att rengöra maskinen invändigt, sedan montera ihop den igen bit för bit och fortsätta jaga delar. Jag kommer således att återkomma till ämnet senare under vintern när det är dags att göra nästa ingrepp.

Till sist: lite bilder från insidan av maskinen.

Moderkortet i NeXTCube. Bild: ON.se (C) 2012

Insidan på en NeXT Cube. Här bakplanet. Bild: ON.se (C) 2012

Anslutningen från kraftaggregatet till bakplanet. Bild: ON.se (C) 2012

Dammfilter a'la NeXT. Maskinen tycks vara byggd för att överleva ett mindre krig. Bild: ON.se (C) 2012
© 2020 Omsoc Publishing AB