2012-02-05
Nyhet

Retro

I Januari 2001 hade den premiär på Macworld Expo. Efter ett rejält arbete av Apples hårdvarudesigners Jory Bell, Nick Merz, och Danny Delulis kunde Steve Jobs i sedvanlig ordning hålla stor show när han visade upp den nya PowerBook-modellen för omvärlden.

Med en 15.4″ skärm, den första som använde sig av ett bildformat som var äkta widescreen, upp till 500 megahertz G4-processor och yttermått som endast mätte 25mm i tjocklek var PowerBook G4 en omedelbar succé.

Jonathan Ive och hans designteam tog minimalismen från PowerBook G3 ett steg till, samtidigt som hela maskinens design var tunn med raka vinklar och inte alls hade samma svulstiga utseende som PowerBook G3. Med ens fick Apples familj av bärbara maskiner för proffsbehov ett helt nytt utseende.

Med tiden kom modellen att uppgraderas till en 867 megahertz G4-processor, rejält kraftfullare grafikkort, upp till 60 gigabyte hårddisk, gigabit ethernet-port och maximalt 512 megabyte internminne. Senare fick maskinen också DVD-läsare som kunde bränna CD-skivor. De sista modellerna hade dessutom DVI-portar och kunde användas till och med Mac OS X 10.5 Leopard.

Även solen har sina fläckar…

Visst, maskinen hade sina problem. Chassit var gjort i titan, vilket gjorde maskinen lättare än sina föregångare, men färgen som datorn lackats med skavdes bort lite väl enkelt, i synnerhet om du hade en armbandsklocka på ena armen. Gångjärnen till skärmen gick sönder emellanåt vilket inte var kul om man åkte på att laga dem (dyrt!), och åtminstone en tredjepartstillverkare erbjöd ersättningsdelar som var bättre än Apples egna. Till den sista generationen av PowerBook G4 hade Apple ersatt de tidigare så bräckliga gångjärnen med starkare doningar som åtminstone höll lite längre. Tyvärr var det inte det enda problemet med PowerBook G4. Kabeln från grafikkortet till skärmen går runt det vänstra gångjärnet och efter några års användning hade kabeln slitits ned till den grad så att skärmen inte längre fungerade helt.

Design som varar

Men som med i princip alla Apple-datorer från PowerBook G4 och framåt var och är den designmässigt en triumf. Den 16:e september 2003 fick orginalmodellen av PowerBook G4 maka på sig för den nya 15″-modellen av PowerBook G4. Sedan tidigare hade 12.1″ och 17″-modellerna introducerats redan i januari samma år men 15″-modellen fick av någon underlig anledning vänta på att låta sig omstöpas.

Intressant nog lever formfaktorn och designen från 2003 fortfarande kvar i dagens Macbook Pro, om än en aning tunnare, lättare och förändrad, men på något sätt så är det helt i linje med vad vi sett hända med Mac Pro och iPod – två andra produkter som lever vidare med i princip samma yttre, men med radikalt annorlunda innehåll.© 2021 Omsoc Publishing AB