2012-02-18
Nyhet

Plantronics M1100 – marknadens bästa trådlösa headset för iPhone

Jag är rätt kräsen när det gäller vad jag köper. Bluetooth-headset är en sån sak. Jag har testat Jawbone tidigare, vilket var grymt bra förutom om man har skägg, vilket stör ut hur Jawbone fungerar. Ganska löjligt, men helt sant. En period med det superba Plantronics Voyager Pro+ avslutades då bygeln som satt runt öronsnäckan inte fungerade med mina glasögon. Enkelt uttryckt trycktes bygeln bakåt någon centimeter vilket gjorde att öronsnäckan på headsetet inte satt i örat ordentligt utan istället skavde. Suboptimalt.

Mitt gamla Plantronics Discovery 975 är det headset jag återvänt till gång efter annan, men nu bestämde det sig för att sluta fungera efter nästan tre års användning och det var därmed dags att titta på något nytt. Jawbone var som sagt uteslutet eftersom jag är för lat för att raka mig så jag vände mig åter till Plantronics och vännerna på Kullander som precis börjat biffa upp sitt utbud av Plantronicsprodukter igen, och M1100 såg ut att vara produkten jag skulle ha.

Efter ett par dagars användande kan jag rapportera att jag nu hittat en ersättare till Plantronics Discovery 975. För inte nog med att den kopplar ihop sig med min iPhone 4S på några få sekunder, den fungerar också otroligt bra om du kör bil. För där många headset strular på grund av bruset i bilkupén så kommenterade min fru istället att det lät högt när jag pratade i mitt M1100, och den kommentaren har jag aldrig fått tidigare när jag använt ett bluetooth-headset utan snarare tvärtom, att det är svårt att höra vad jag säger, eller att ljudet klipper, och så vidare. Taltiden i M1100 är på fyra timmar, vilket är helt okej. Och en USB-laddare och en laddare för vanligt eluttag medföljer i kartongen och USB-laddaren kan med fördel anslutas till en billaddare med USB-plugg så är det problemet löst.

Ska man vara krass är ljudkvaliteten det som gör M1100 så bra. Det finns andra saker värda att ta upp – vikten på M1100 är endast nio gram och det har precis som Jawbone en röst som varnar vid låg batterikapacitet, och även en koppling till en tjänst kallad Vocalyst som gör det möjligt att skicka SMS, svara på mail, skicka uppdateringar till Twitter och annat med din röst. Tjänsten är dock inte gratis efter första året och stödjer endast engelska, tyska, franska och spanska varför den är rätt värdelös för oss svenskar. Dessutom är ju Siri inbyggt i iPhone 4S och är gratis. En fördel för de som har en äldre iPhone eller annan smart mobiltelefon, exempelvis Android, är att Vocalyst fungerar även för dem. Vocalyst kostar från cirka 25 kronor och uppåt efter det första årets gratisanvändande, som ingår när du köper ett M1100, löpt ut.

Köpläge? Ett Plantronics M1100 hittar du för runt 500 kronor och uppåt. Det är köpläge så det bara visslar om det.

Tillverkare: Plantronics
Pris: Från cirka 500 kronor och uppåt.
Köp det hos: Kullander, med flera.© 2021 Omsoc Publishing AB