2012-02-25
Nyhet

Att uppgradera Snow Leopard Server till Lion Server

Det är inte helt utan en viss nervositet som man startar App Store och laddar ned OS X Lion till sin Snow Leopard Server. Hur processen ser ut för att uppgradera en vanlig Snow Leopard-maskin vet ju de flesta, men en server? Jag bestämde mig för att uppgradera min Xserve från Snow Leopard Server till Lion Server.

Hur fungerar det då? Apple har varit smarta här, även om de kunde förklarat och dokumenterat processen bättre. App Store-applikationen laddar först ned OS X Lion och därefter OS X Lion Server utan att du själv måste be om det.

Uppgraderingen går därefter sin gilla gång. Det är givetvis hyfsat nervöst att sitta vid sin dator och vänta på att servern, i det här fallet en Xserve, ska dyka upp igen, men till slut gör den det och man kan i lugn och ro fortsätta arbeta med sin server:

Det finns ett par saker värda att nämna med uppgraderingen jag gjort. Först och främst var detta en nyinstallerad Snow Leopard-server utan några tjänster, användare eller annat installerat.  Jag har hört skräckhistorier om de som uppgraderat sin Snow Leopard Server där det inte gått så bra, milt uttryckt.

En annan sak värd att ta upp är om du har hårdvara i din Xserve som inte kommer från Apple. I synnerhet handlar det om Fibre Channel-kort som, om du kör med tredjepartsprodukter och inte kort som säljs under Apples namn, helt sonika slutar att fungera då Lion Server sköter multipathing via Fibre Channel på egen hand direkt mot LUN, till skillnad från Snow Leopard Server som jobbade med target-baserad multipathing.

Det har också rapporterats om riktigt usla prestanda för Lion Server på en Xserve – jag återkommer till det i en senare artikel.

 © 2021 Omsoc Publishing AB