2012-02-26
Nyhet

Mac och Blu-ray – programmen och hårdvaran du behöver

Det här med Mac och Blu-Ray är en ganska sorglig historia. Steve Jobs beskrev Blu-ray så här för fyra år sedan:

Blu-ray is just a bag of hurt. It’s great to watch the movies, but the licensing of the tech is so complex, we’re waiting till things settle down and Blu-ray takes off in the marketplace.

Sedan dess har saker och ting hänt. Vi hyr eller köper film i 720P över Internet, och det är väl trevligt på många sätt men vill man ha film i äkta HD, alltså 1080p, så är det Blu-ray som gäller. Priserna på filmerna är på motsvarande nivå som DVD-filmerna hade för bara några år sedan vilket gör att de är högst överkomliga och har man en gång sett en klassiker som Blade Runner på Blu-ray är det svårt att gå tillbaka till DVD-utgåvan. Kort sagt – oavsett om du vill det eller inte så är Blu-ray vögen till högupplösta filmer på din Mac eller din TV.

En liten parantes i sammanhanget är ju att Apple TV, gamla som nya modellen, stödjer ju för närvarande endast upp till 720p. Det ryktas om en tredje generationens Apple TV med stöd för 1080p, vilket jag personligen är en smula skeptisk till då Apple TV:s främsta funktion ju är att vara en förlängning av iTunes uthyrning och försäljning av film och TV-serier. Åtminstone fram tills nu när Apple TV också ska fungera som en trådlös arm mellan iPad, iPhone och snart också Macintosh för bildvisning via Airplay.

Med denna parantes ur vägen så kan vi börja titta på hårdvaran du behöver för din Mac, nämligen en Blu-ray-spelare. Glödjande nog fungerar i princip vilken Blu-ray-spelare som helst med din Mac så länge du ansluter den via USB. Specialmodeller för Mac Pro säljs via exempelvis Kullander men just den modellen fungerar exempelvis inte med Mac Pro efter 2008 års modell.

Att trycka 4-5 GB information över USB 2.0 är väl lika underhållande som en rotfyllning, men det är också de alternativ som finns. Interna Blu-ray-spelare för Mac Pro efter 2008 års modell växer inte på träd men några finns, exempelvis hos OWC som givetvis tar sina sedvanliga ockerpriser.

"I've seen things you people wouldn't believe..."

Programvarorna är en annan femma. Det har släppts flera program som säger sig kunna spela Blu-ray-filmer i din Mac. Mac Blu-ray Player är ett alternativ men det programmet sågades av amerikanska Macworld. Överlag verkar det inte finnas allt för många program som låter dig spela upp din Blu-ray-film på ett bras sätt, så enklast är att fokusera på att rippa skivan till en hårddisk istället.

För att få det gjort krävs ett program som fungerar. Det finns flera olika att testa, ett av dem heter MakeMKV, ett annat är givetvis Handbrake som numera kan hantera Blu-ray-skivor utan problem. Notera att du bör sätta bitrate på filmen till 2500 för en 1080p-film.

Räkna med att du behöver diskyta. En rippad Blu-ray-skiva tar upp fem gigabyte diskyta per film, drygt, Ska du sedan spela upp filmen över ett nätverk till exempelvis en Apple TV rekommenderas varmt att du har ett trådbundet nätverk och inte använder WIFI.© 2021 Omsoc Publishing AB