2012-02-29
Nyhet

Telia gör som Telia gör

Håkan Dahlström, chef för affärsområdet mobilitetstjänster vid Telia Sonera:

I dag finns det en bild av att allt som är ip-baserat ska vara gratis. Men vi kommer att ta betalt för mobila röstsamtal, även när det handlar om ip-telefoni

Så precis som när Telia, då Televerket, gjorde allt för att stoppa snabba modem, utveckligen av ISDN, IP-protokollet, SMTP och bredband till hemmen, så ska de nu börja ta betalt för viss typ av IP-trafik. Närmare bestämt, trafik av typen IP-telefoni a’la Skype. Risken är väl att andra operatörer hakar på för att ta betalt för infrastrukturen som krävs för att hålla prestandan uppe i 3G-nätverken.

Ett snabbt 3G-nätverk är ingen rättighet, men vi betalar redan för datatrafiken vi använder. Att ge sig in och börja spärra vissa tjänster för att försöka skydda sina egna tjänster och med piska driva kunderna till de tjänsterna istället för att låta kunderna kommunicera på det sätt de vill. Vad är nästa steg – ska Telia med flera blockera iMessage för att de tappar SMS-trafik?© 2021 Omsoc Publishing AB