2012-03-08
Nyhet

Apple TV – från hobby till allvar

Gårdagens presentation av den nya Apple TV:n visar tydligt att detta inte är en hobby för Apple längre. Med stöd för 1080p i den fjärde generationens Apple TV och med ett utökat innehållserbjudande visar företaget att de nu klurat ut hur Apples plats i vardagsrummet ska se ut och fungera.

Men hur började det då? 2006 visade Steve Jobs en produkt som var en hobby, som visades i förhand, och som då hade namnet iTV:

2007 släpptes iTV under sitt verkliga namn – Apple TV. Produkten byggde på en nedstrippad version av Mac OS X 10.4, och innehöll en Intel-processor på 1GHz vid namn “Crofton”, en variant av Pentium M-processorn. Det första som mötte användaren när denne kopplade in sin Apple TV och sedan slog på den var detta:

Apple TV i sin första generation hade en hårddisk på 40- eller 160 gigabyte inbyggd som innehöll inte bara operativsystemet utan också plats för alla former av material som iTunes kunde hantera. Den innehöll också både trådlöst nätverk som stödde 802.11 b/g och ett utkast till 802.11n som ännu inte var godkänt. Det fungerade rätt bra ändå. Den klarade dock inte högre upplösning än 720p vilket många redan då var en aning besvikna över.

Att Mac OS X hade Front Row var helt och hållet tack vare Apple TV, som byggde på i princip exakt samma programvara. Och eftersom Apple TV byggde på Mac OS X 10.4 och hade en USB-port lät hacken inte vänta på sig och snart kunde man köra både XBMC och Boxee på Apple TV, dock med varierande framgång då Apple TV inte alltid mäktade med att hantera exempelvis ISO-filer och vissa videoformat.

På Macworld 2008 uppdaterades Apple TV till vad Apple kallade “Take 2”:

Stöd för Flickr och .Mac för bildvisning var nytt och priset på Apple TV sänktes ordentligt. Bandet mellan datorn och Apple TV upplöstes helt om man så ville, och Apple började ju också erbjuda uthyrning av film via iTunes. En HD-film kostade då strax under 5 dollar styck att hyra och Apple hade då drygt 100 filmer att erbjuda sina amerikanska kunder. Ett nytt användargränssnitt introducerades också:

Från OS X och Intel till iOS och A4

Apple TV generation tre lanserades den första Mars 2010. Nu var formatet kraftigt förändrat och hårddisken var borta, processorn utbytt mot en A4-processor (samma som i iPad och iPhone 4) och alla analoga anslutningar var också borttagna, nu fanns det endast HDMI-anslutning för bild och en TOSLINK-anslutning för optisk digital ljudöverföring.

I takt med att Apple under åren hamrat fram avtal efter avtal med film- och TV-bolagen började nu filmer erbjudas utanför USA och till och med vi i lilla Sverige fick äntligen tillgång till det i slutet på September 2011. Samtidigt släpptes också den nya Apple TV på Apple Store i Sverige.

Den nya Apple TV:n hade fortfarande endast stöd för 720p, men drevs nu av iOS och A4-processorn vilket snabbt gav upphov till spekulationer om applikationer från App Store skulle kunna köras även på Apple TV. Det finns inget som tyder på det i skrivande stund en räkna med att det kommer en vacker dag.

En rad nya funktioner fanns också med i nya Apple TV som Home Sharing, ett enklare sätt att dela media mellan olika enheter (max fem datorer), AirPlay för delning av musik, film och senare annat material från exempelvis en iPad 2 via en Apple TV till din TV eller en projektor. En ny fjärrkontroll medföljde också nya Apple TV:

Och nu presenteras alltså Apple TV generation fyra. A4-processorn är utbytt mot en A5-processor med en kärna för att orka med 1080p-materialet men i övrigt är det samma mängd internminne och lagringsplats på flashminnet som i den förra versionen. Operativsystemet blir nu iOS 5.1, vilket den äldre versionen också kan uppgraderas till, men där är upplösningen begränsad till 720p tack vare den klenare A4-processorn.

Numera omnämns inte Apple TV som en hobby längre. Nu har Apple dragit slutsatsen att världen är redo för äkta HD-material och att gemene mans bredbandsanslutning borde klara av det, och det är då fem års trixande, testande och labbande med en hobby blir blodigt allvar och seriösa affärer. Skillnaden mellan exempelvis iPad, iPhone och iPod är att Apple den här gången har lärt sig hur de ska tjäna pengar på detta i det offentliga.© 2020 Omsoc Publishing AB