2012-03-15
Nyhet

Skriv i Markdown, publicera i WordPress

John Gruber, skaparen av bloggen [Daring Fireball](http://www.daringfireball.net) satte sig ner och började snickra på ett sätt att kunna skapa snyggare text med formatteringsmöjligheter utan att behöva kunna HTML. Resultatet blev Markdown.

Tack vare att Gruber själv använder bloggsystemet Movable Type för sin blogg, Daring Fireball, så tog han snabbt fram ett sätt att få Movable Type att fungera med Markdown. Men snart dök det upp andra system som kunde hantera Markdown, exempelvis Blosxom och BBedit. Därefter har det också lanserats textredigerare som exempelvis den extremt minimalistiska [iA Writer](http://clk.tradedoubler.com/click?p=23762&a=973160&url=http://itunes.apple.com/se/app/ia-writer/id439623248?mt=12&ls=1&partnerId=2003) på Mac OS X och iOS.

**Hur ser då Markdown ut?**

Ett exempel på enklare formatterig är om den ovanstående texten skulle skrivits i Markdown. Då hade den sett ut så här:

[All syntax finns att läsa här](http://daringfireball.net/projects/markdown/syntax).

Om du kör WordPress så har Markdown varit lite av ett omöjligt område då WordPress inte har stöd för det. Tills nu, det vill säga. Det finns ett insticksprogram för ändamålet som gör det möjligt att skriva i Markdown direkt i WordPress. Insticksprogrammet laddas ned [här](http://michelf.com/projects/php-markdown) och packas sedan upp i /wp-content/plugins-katalogen under WordPress.

Därefter loggar du in i administarationsgränssnittet för WordPress och aktiverar Insticksprogrammet:

Därefter måste du slå av den visuella redigeringen i din användarprofil i WordPress. När du gjort det kan du enkelt sätta igång och blogga med Markdown. Exemplet ovan blir så här på Macpro:

Att skriva i Markdown kräver lite övning men med tiden så blir skrivandet både roligare och snabbare. En del saker stöds inte i Markdown, exempelvis hantering av bilder, men då är det så smidigt så Markdown också låter dig lägga in vanlig HTML-kod i Markdown-koden. Dock kan du inte lägga Markdownformattering i den HTML-koden.

För mig har det blivit roligare att skriva tack vare att jag inte längre är instängd i WordPress egna redigerare (program som MarsEdit blev aldrig en favorit hos mig) utan istället kan använda precis vilken textredigerare man vill. Om man använder en redigare som stödjer Markdown (min favorit är, givetvis, iA Writer) visas resultatet av syntaxen direkt i texten men i takt med att man blir en fena spelar det mindre roll och istället kan man bara skriva, och skriva, och skriva.

Jag använder numera Markdown uteslutande när jag skriver på Macpro, så om du har en WordPress-blogg, testa du också!© 2020 Omsoc Publishing AB