2012-04-01
Nyhet

Problemet med Readability

Rich Ziade, VD på Readability:

We cut checks to writers. And we want to cut more of them. We welcome more readers to pay and more publishers to register and claim their money. We take pride in being the first reading platform to try something this radical. Is our method of paying publishers the right one? Almost certainly not yet. If you’re a publisher and are uncomfortable for any reason, contact us and we’ll fix the issue.

Jag kontaktade Readability för en månad sedan och bad dem blockera Macpro i sin applikation samt att inte ta in några pengar från de som läser Macpro genom Readability.

Företaget svarade och undrade varför, varvid jag svarade att jag inte ville göra affärer med ett företag som bedriver sin verksamhet på det sätt som Readability gör, nämligen att de samlar in pengar i bloggares namn, utan att meddela bloggarna, och sedan har mage att påstå att det är bloggarnas ansvar att höra av sig och be om att få de pengar som Readability tjänat på andras arbete, utan att Readability själva gjort ett handtag.

Utöver det har det efter min brevväxling med Readability också visat sig att företaget, tills de blev upptäckta, kopierade de artiklar som deras användare sparade till tjänsten till Readabilitys egna servrar istället för att länka till den faktiskta källan. Bara en sådan sak borde få alla som idag använder tjänsten att dra öronen åt sig.

Readability svarade inte på mitt mail, och jag har ingen aning om de blockerat Macpro i sin tjänst eller inte, men när bolaget som i citatet ovan säger att det är upp till oss publicister att höra av oss för att få vad som tillhör oss, istället för att bolaget söker upp och kontaktar varje bloggare som har pengar liggandes, eller börjar om från ny kula och bjuder in bloggare att delta i tjänsten istället…

Det finns många saker som Readability kunde gjort bättre. Istället kör de vidare som ett tåg in på ett stickspår i högsta fart och hoppas att allt ordnar sig.© 2021 Omsoc Publishing AB