2012-04-02
Nyhet

Använd Lion Server som Time Machine-server

Apples Time Capsule är en trevlig liten produkt, men med endast en hårddisk så är den på många sätt inte mer säker än hårddisken i din dator som du tar backup på. Detta plus att den inte kan expanderas gör att man lätt snart växer ur den.

Redan i Snow Leopard Server kunde du sätta upp en dedikerad hårddisk i din server till att fungera som Time Machine-target, alltså där du låter användarna i ditt nät ta backup via Time Machine över nätverket mot en volym i din server. Jag har fått förfrågningar om att skriva om hur man får till detta, så här kommer den.

Välj rätt disk

Det finns dock ett antal saker att ta i beaktande när du sätter upp denna funktion. Hårddiskarna måste vara anslutna via Fibre Channel eller vara lokala hårddiskar, det fungerar inte med hårddiskar som du anslutit via USB eller FireWire till din server. Huruvida det fungerar med diskar anslutna via Thunderbolt vet jag inte ännu då jag visserligen har en stor fin sådan från Lacie inne för test men då Lacie inte skickade med en anslutningskabel har jag inte kunnat testa den ännu. Notera dock att det inte visas i Server-applikationen vilka diskar som inte fungerar med Time Machine-tjänsten förrän du försöker välja den som backupmottagare. Du kan också välja serverns bootdisk som backupmottagare men såvida den disken inte är groteskt stor och dessutom ligger på en RAID-volym där datat faktiskt är skyddat om en disk går åt skogen. Om du som jag har en Xserve med en SSD-disk som bootdisk är detta ett typiskt exempel på en disk som är direkt olämplig som backupmottagare, dels för att den endast är på 128 gigabyte, och dels för att det finns en överhängade risk att du skriver sönder SSD-disken då Time Machine är en minst sagt diskintensiv tjänst.

I Lion Server är Time Machine-tjänsten enkel att sätta upp. Värt att notera är dock att version 10.7.3, den gällande versionen av Lion Server, så kan Time Machine-tjänsten plötsligt slå av sig. Tjänsten är dock bara att slå på igen om detta händer och förhoppningsvis är detta ytterligare en bugg i Lion Server som Apple fixar till 10.7.4, som Apple släppt i beta förra veckan.

Sätt upp tjänsten

Förutsatt att du antingen har tillräckligt med intern hårddisk i din server, eller om du kopplat in en extern lagring som stöds av Time Machine, så är det bara att sätta upp tjänsten. Du startar Server-applikationen och väljer Time Machine. Detta enkla fönster visas då i Serverapplikatioen:

Nästa steg är att välja disk. Klicka på Choose Disk:

Efter att du valt disk slår du på tjänsten genom att föra “slidern” från “Off” till On. Nu kan det ta en liten stund innan tjänsten är igång.

Därefter måste du slå på tjänsten för den eller de användare som ska ha tillgång till den. Väj Users i Server-applikationen, klicka sedan på kugghjulet nedanför användarlistan och välj “Edit access to services” :

Därefter är det bara att klicka i “Time Machine” som en godkänd tjänst för användaren:

Klicka sedan “OK” och därefter är du klar med servern.

I Time Machine på din OS X-klient väljer du först backupdisk:

Du kommer nu att få ange ditt användarnamn och lösenord på servern. Detta är alltså samma användare som du precis gav rätten till att använda Time Machine. När diskvalet är gjort och du aktiverat Time Machine på din dator är det bara att låta backuperna skickas till din server:

För större företag är detta helt klart ett alternativ till att köpa in en bunt USB-diskar till varje Mac, eller en bunt Time Capsules. En Mac Pro med fyra riktigt stora diskar och en RAID-kontroller kan vara en riktigt bra backupserver för ett företag med många Macdatorer.© 2021 Omsoc Publishing AB