2012-04-05
Nyhet

Exklusivt

Kineserna kommer! Så kanske det låtit i bilindustrin de senaste åren men lite i skymundan har Huawei också etablerat sig här i norra Europa inom mobil datakommunikation med sina 3G-modem. Lokalerna som Ericsson förfogat över i Stockholms Silicon Valley, Kista, har Huawei flyttat in i och när Sony Ericsson sagt upp folk har de i princip knallat rakt över gatan till Huawei och kvitterat ut passerkort till den nya arbetsgivaren.

Ctrl-C – Ctrl-V

Därför är det inte helt överraskande att Huawei nu satsar på att bygga en egen Androidtelefon. Huawei Honor heter den och när man öppnar förpackningen så slås man av två saker på en gång: telefonen är våldsamt lik en vit iPhone 4S (mitt testexemplar är vitt), och hörlurarna som medföljer är identiska med de som Apple skickat med iPhone sedan telefonen lanserades 2007. Med de två faktorerna nämnda så är det spännande att slå på telefonen och se hur Android ser ut i Huaweis tappning. Telefonen är utrustad med Android 2.3.6, men Huawei har lovat att en uppgradering till Android 4 ska släppas “snart”. Varningsklockor, någon?

Bra skärm

Skärmen på en Huawei Honor är inte alls usel. Tvärtom, den är 4″ stor med en upplösning på 854×480 pixlar (jämfört med iPhone 4S och dess 960 x 640 pixlar) och telefonen är inte många millimeter bredare och högre än en iPhone 4S (de exakta måtten för Honor är 122 x 61,5 x 10,9 millimeter jämfört med 115,2 x 58,6 x 9,3 millimeter) och Huawei Honor är aningen lättare än iPhone 4S (135 gram jämfört med 140 gram för iPhone 4S) vilket gör att den faktiskt ligger helt okej i handen. Underligt nog känns Huawei Honor tyngre än iPhone 4S men det kanske är storleken som gör att den känns lite tyngre – skillnaden är hur som helt hårfin.

Huawei Honor känns responsiv och är inte helt trist att använda men det är ganska rörigt att komma igång med det grafiska gränssnittet när man är van vid iOS. Det finns i sedvanlig ordning gott om knappar och menyval inlagda men lägger man lite tid på att lära sig och samtidigt rensa bort och lägga till genvägar så fungerar det hjälpligt. Det är givetvis en vanesak, vilket jag påpekat i andra tester av Android-telefoner, och Android 4 som slopar de fyra knapparna längst ned på Android-enheterna kommer garanterat att underlätta detta.

Kameran

Kameran är precis som i iPhone 4S en 8-megapixelkamera, men till skillnad från iPhone 4S saknar Huawei Honor HDR-läget vilket gör att bildkvaliteten inte nödvändigtvis blir sämre om man ser till skärpa, men färgerna i bilderna blir en aning blekare än vad iPhone 4S kan prestera:

Bilden ovan visar min 13″ Macbook Pro fotograferad med iPhone 4S (bild till vänster) och Huawei Honor (bild till höger).

Då Android ännu inte har någon funktion som liknar Photostream så får man maila bilden men det finns också inbyggda funktioner för att dela via Twitter, Facebook, med mera.

Summering

Till skillnad från exempelvis LG:s Prada-telefon så fungerar Huawei Honor med mitt WIFI-nätverk, men telefonen vägrar ändå uppgradera sig (eller ens ansluta till uppgraderingsservrarna) så länge jag inte stoppar ett SIM-kort i telefonen, vilket är helt obegripligt då jag vill uppgradera över WIFI och inte över 3G. När jag ändå är inne på WIFI-nätverket är det värt att notera att WIFI-täckningen i Huawei Honor är betydligt sämre än för min iPhone 4S. Huawei Honor pendlar mellan 25 – 50 procents täckning medan iPhone 4S aldrig är under 75 procents täckning.

Trots att Huawei Honor på många sätt är en rak kopia av iPhone 4S så kan jag inte motstå att skriva det följande: jag gillar den. Android som plattform har som jag nämnt vid många tidigare tillfällen enorma problem och jag har svårt att förstå hur man ens kan släppa en telefon som inte har Android 4 installerat som standard, Huawei Honor känns fräsch och rörig på en och samma gång. Prislappen, 2200 kronor, är överraskande låg för en telefon med de specifikationer som Huawei Honor ändå visar upp, vilket är positivt. Hur den fungerar med Android 4 får vi återkomma till.

Leverantör: Huawei
Pris: 2200 kronor inklusive moms
Köp den hos: CDON.com© 2021 Omsoc Publishing AB