2012-04-13
Nyhet

Eaton 5115 RM

Man kan ju även i den mest förvirrande av stunder tycka att en UPS är bland det mest osexigaste som över huvudtaget finns. Man skulle utan större problem kunna ha åsikten att det vore vansinne att publicera ett test om en UPS på en blogg. Men eftersom jag är som jag är och Macpro är som Macpro är så är det just vad jag har för avsikt att göra nu.

Eftersom jag inte är som alla andra barn i sandlådan så har jag serverkraft motsvarande ett mindre företag med Xserves, Xserve RAID och lite andra leksaker, så vore det vansinne att inte ha en UPS kopplad till det hela. Så tänkte jag åtminstone, så jag köpte en Eaton 5115, en rackmonterad modell med tillägget RM i namnet. Eftersom jag hade huvudet under armen den morgonen så tittade jag inte närmare på om Eaton stödjer Mac OS X, utan jag tittade mer på de tre saker som man oftast tittar på när man handlar en UPS: hur stor last den klarar, hur länge batterierna räcker om strömmen sticker, och vad den kostar.

Och det visade sig, givetvis, att det gamla stalltipset om att man ska köpa APC om man köper en UPS till en bunt Macservrar fortfarande står sig. För den enda programvara som Eaton (före-detta PowerWare) har för Mac är skriven för PowerPC och installeras endast i terminalläge via ett vanligt bashscript. Och eftersom min Xserve kör Lion Server numera så stöds inte PowerPC. Ridå.

Med APC är detta däremot busenkelt. Koppla in den till din Mac, öppna ströminställningarna och vips så finns det en flik där vid namn UPS och därunder kan du se batteritiden på din UPS. Ja, det är en aning begränsat, du kan inte se aktuell belastning i UPS:en eller exempelvis konfigurera maillarm eller annat om strömmen går, men det är åtminstone bättre än ingenting.

Nåja, för en rackmonterad UPS med en uteffekt på 670 watt eller 1000VA, en vikt på 15 kilo och en riktigt usel frontpanel (även här är APC överlägsna) för 5624 kronor inklusive är ändå okej då rackmonterade UPS:er inte är helt gratis. Jag funderar på att försöka sätta upp en virtuell Windows XP-maskin under Fusion på min Xserve som kan köra programvaran för min Eaton 5115 så jag kan se vad som egentligen händer i den, men tills dess så famlar jag lite i blindo. Och jag har helt mig själv att skylla.

**Tillverkare**: Eaton / PowerWare
**Pris**: 5624 kronor
**Köp den hos**: Dustin, med flera© 2021 Omsoc Publishing AB