2012-04-16
Nyhet

Låt dina bilder andas med 500px

Sedan Flickr var i beta och man fick personliga svar från grundarna Caterina Fake och Stewart Butterfield när man undrade saker eller hade supportärenden, så har jag använt tjänsten. Vi snackar 2004 nu, och då var Flickr både nyskapande och en riktigt, riktigt smart tjänst. Jag använde en PocketPC-baserad telefon på den tiden och laddade upp mina bilder via GPRS och e-post. Och det fungerade faktiskt!

Men vad har hänt sedan dess?

Man kan lugnt säga att raset började redan 2005 då Yahoo köpte tjänsten. Då vrålade användarna ut sin vrede, de vägrade skapa Yahoo-konton och även om Flickr fortsatte växa så har sajten blivit kladdigare, rörigare och mer och mer trist att använda. De smarta verktygen för att ladda upp bilder var buggiga väldigt länge, och tredjepartsverktygen var ju just tredjepartsverktyg vilket innebar att de kunde sluta precis ungefär när de ville.

Tittar man på Flickr nu så har de applikationer för ett antal mobila plattformar, men om jag vill ladda upp bilder från min Mac så får jag rota runt i drivorna av [tredjepartsapplikationer](http://www.flickr.com/services/), nöja mig med den [officella applikationen](http://www.flickr.com/tools/) som inte är uppdaterad för Lion (uppdaterad senast i Juni 2009) eller ladda upp via webben. Har man 50 bilder som ska upp så är det inte ett alternativ att hålla på med ett webbgränssnitt och om uppladdningsapplikationen behagar krascha så blir man kort sagt lite sur. 2008 lämnade både Fake och Butterfield Flickr och det var uppenbart att de inte var nöjda med hur Flickr hade utvecklats med de nya ägarna vid rodret.

I och med iCloud så har mitt behov av att ta backup på bilder till en tjänst som Flickr minskat till… noll. Allt ligger på iCloud och på [min Time Machine-backup på min Xserve RAID](https://www.macpro.se/2012/04/02/anvand-lion-server-som-time-machine-server)

**Instagram**

Så jag började använda Instagram istället. Och den tjänsten är verkligen bra om man plåtar mycket med mobilen men plåtar man med en systemkamera så är den inte riktigt ett alternativ. När [Facebook köpte Instagram](https://www.macpro.se/2012/04/09/facebook-koper-instagram/) så ledsnade jag snabbt när jag började fundera över konsekvenserna av ägarbytet, i synnerhet med tanke på vad som hände med Flickr och hur Facebook har en liten egenhet att tänja på gränserna och gång efter annan försöker försämra för användarna när man ser till hur dess privatliv respekteras. Kanske kommer det visa sig att mina farhågor kommer på skam, men jag har svårt att se att Facebook köper Instagram enbart för att låta tjänsten vara orörd för all framtid…

**Är 500px ett alternativ?**

Jag upptäckte 500px. Och det var bokstavligen talat som att låta bilderna andas. Sajten är modern och snyggt byggd, lätt att jobba med och efter några få minuter hade jag laddat upp [mina första bilder](http://500px.com/joacim) och det gjorde jag med en applikation för ändamålet som är inte bara utvecklad för Lion utan också är snygg, smidig och faktiskt fungerar. Utan att krascha.

500px är inte Instagram eller Flickr, dock. 500px är startat av, och drivs för proffsfotografer. Jag är ingen proffsfotograf. Men 500px har exempelvis funktioner för att du enkelt kan sälja dina egna bilder enkelt via 500px inbyggda bildbutik a’la iStockphoto och andra liknande tjänster. 500px har precis som Instagram och Flickr ett socialt lager där du kan följa andra som tar intressanta bilder, posta kommentarer på bilder du gillar, och så vidare. Men precis på Flickr så har du de närmast maniska som vill att alla ska följa dem, och för att få din uppmärksamhet postar de kommentarer till varenda bild då lägger upp på nätet, i synnerhet när ditt konto är nyregistrerat. Det är dock lite trist att se eftersom de pejstar in samma kommentar på i princip varenda bild du lägger upp, så det är lite frustrerande när din inbox svämmar över av kommentarer som närmast känns som kommentarsspam på en blogg.

Eftersom jag raderade mitt Instagramkonto så började jag direkt titta efter en applikation för 500px för min iPhone. Det finns ingen officiell men en rad tredjepartsapplikationer som du kan testa. De varierar i kvalitet men den jag testar just nu är [500px Stackr](http://clk.tradedoubler.com/click?p=23762&a=973160&url=http://itunes.apple.com/se/app/photostackr-for-500px/id468659684?mt=8&partnerId=2003) och även om gränssnittet är rörigt så fungerar applikationen helt okej. Men frågan om varför 500px inte släppt en iPhone-applikation har jag inget officiellt svar på, men min gissning är denna:

På din iPhone kan du inte helt bedöma om bilden är bra. Och detta tvingar dig att överföra bilden till en iPad eller till din Mac och därefter ta hand om bilden, kolla om den är skarp, justera kontast och allt annat du kan vilja göra, och sedan ladda upp de bra bilderna till 500px. Med Flickr eller Instagram är “risken” kanske större att du laddar upp varenda bild du tar vilket inte bara kladdar ned ditt bildflöde utan också gör att du riskerar att framstå som en sämre fotograf. Nu kanske det inte är viktigt för alla, och personligen kunde jag inte bry mig mindre om vad andra tycker om mina bilder, men precis som när man köpt sin första digitalkamera och tar 200 bilder på samma motiv och tänker att man kan rensa ut det sedan (vilket man aldrig gör och sen sitter man med 15000 bilder i iPhoto som man aldrig orkar gå igenom), så tror jag att den här typen av självdisciplin är bra för alla som fotograferar. Det tvingar dig att ta bättre bilder, att tänka igenom motivet du ska fotografera och verkligen göra det bästa av varje bild du tar.

Jag är inte helt köpt när det gäller 500px ännu, men jämfört med Flickr är detta ett enormt steg framåt och jag rekommenderar alla att testa tjänsten och se om just du trivs med den.© 2021 Omsoc Publishing AB