2012-04-23
Nyhet

Den som gapar efter mycket

Macbook Air är utan tvekan en riktigt läcker dator. Inget snack om saken. Så läcker så jag köpte två, en 11″ åt mig själv (som min hustru raskt lade beslag på), och en 13″ till mig själv som tröst över att min fru tog min 11″. Okej, det var kanske inte riktigt så det gick till, men vi kan väl säga att det var så om inte annat för att retas med min fru när hon läser detta. 🙂

11″-modellen var inte stor nog för mig, helt enkelt, men 13″-modellen var perfekt för att sitta i soffan och jobba, eller ute hos en kund. Men något jag irriterat mig på med min 13″ Macbook Air är hur varm den är och, givetvis, att fläkten går i princip oavbrutet. Som en del av dealen jag gjorde med mig själv så skulle jag sälja min Macbook Pro av 2009 års modell. Den har en 2,53GHz Core 2 Duo, åtta gigabyte internminne och en 128 gigabyte SSD-disk som jag monterat i själv efteråt. Men den försäljningen ser inte ut att bli av, och det av en anledning som jag ska redogöra för nu.

Med Lion installerat på både min 13″ Macbook Air, som på pappret är betydligt snabbare än min Macbook Pro, så är maskinerna ganska lika i prestanda. Fläkten går rätt mycket på min Air, men min Macbook Pro är tyst och sval. När jag testade att installera Mountain Lion beta 2 (och nu beta 3) på båda maskinerna, så var resultatet att båda maskinerna kändes snabbare. Men fläkten i min Air fortsatte gå i princip oavbrutet.

Efter en del rotande kom jag fram till att det var mitt mailprogram, först det inbyggda i OS X och senare Sparrow, som drog fruktansvärda mängder processorkraft i min Air. Programmet ligger aldrig under 50 procent processorkraft, vilket förbryllar mig då Sparrow knappast är ett program som drar mycket kräm. På min Macbook Pro, med en långsammare processor men dubbelt så mycket minne, ligger Sparrow och tickar på med en processoranvändning på 2-3 procent.

Detta gör det enkelt att tro att det handlar om minnesmängden. Fyra gigabyte interminne är tveklöst för lite för alla versioner av Mac OS X efter Snow Leopard om du vill ha flera applikationer igång samtidigt. Apple verkar ha försökt dansa runt detta faktum genom att sätta i monstersnabba processorer och SSD-diskar i Macbook Air då maskinen i teorin borde kunna swappa snabbare, alltså där den kan arbeta mot det virtuella minnet snabbare genom den råstyrka som finns i maskinen.

Men det var ju det där med processorns värme då – de tester jag gjorde på en 15″ Macbook Pro med motsvarande processor (Core i7) och 17″ Macbook Pro och Lion visade samma sak: fläktarna går igång vid minsta lilla ansträngning. Men de maskinerna hade båda åtta gigabyte internminne installerat vid mitt test.

Så vad kan vi dra för slutsatser av detta? Åtta gigabyte internminne är högst rekommenderat om du vill kunna arbeta med din Mac med Lion installerat och inte slösurfa och kanske skicka lite mail. Och om du är smartare än undertecknad så undviker du Core i7-modellerna av någon av Apples bärbara maskiner. För precis som att vissa modeller av Macbook Pro med Core 2 Duo (framför allt första generationen av den modellen som svettades ymnigt bara man startade maskinen), och Powerbook G4 innan dess med vissa modeller av G4-procerssorn, så blir de våldsamt varma och visar tydligt att det krävs särskilt utformade processorer för att fungera praktiskt i en bärbar dator. Kommande generationer av Core i7-processorn kommer säkerligen att fungera bättre i ett så tajt skal som en Macbook Air eller Macbook Pro, men som det ser ut i dagsläget är det bara ren och skär galenskap att lägga extra tusenlappar på något som du i slutändan inte har särskilt stor nytta av egentligen.© 2021 Omsoc Publishing AB