2012-07-12
Test

Macbook Pro 15″ (2012)

Det känns lite speciellt att få hem en Macbook Pro utan Retina-skärmen. Det kan närmast liknas vid att gå till bilhandlaren och sätta sig i en ny bil av utgående modell med vetskapen om att en ny, fräckare, modell är på väg in i hallen vilken dag som helst.

Men det är kanske inte fullt så enkelt. Den “gamla” versionen av Macbook Pro må ha en sämre skärm, men den har också gott om funktioner som den nya versionen av Macbook Pro saknar – optisk enhet a’la Superdrive, Ethernet-anslutning, FireWire 800 och en analog ljudingång. Den väger ett halvt kilo mer, och har Intel HD Graphics 4000 inbyggt, precis som Retina-modellen. Å andra sidan har den endast en Thunderbolt-port men precis som Retina-modellen två USB 3.0-portar. Och just ja – det underligaste av allt – denna Macbook Pro har den gamla MagSafe-kontakten. Macbook Air har samma formfaktor som tidigare men fick den nya MagSafe 2-kontakten. Denna Macbook Pro fick det inte. En aning obegripligt om du frågar mig.

Den modell jag testat här, 2,3GHz Core i7, har också ett GeForce GT 650M med 1GB GDDR5-minne vilket är samma konfiguration som i Retina-modellen. Men den “klassiska” Macbook Pro är också större, vilket innebär mer luft på insidan av skalet vilket torde passa Core i7-processorn aningen bättre än den tajtare Retina-modellen.

Prestanda

Med tanke på att detta är en 2,3GHz Core i7 så blir prestandaresultaten också där efter. Detta till trots skrapar denna modell ihop respektabla 6.24 poäng i CPU-testet i CineBench 11.5. OpenGL-testet i samma test resulterar i 34.54 poäng, vilket kan jämföras med 37.44fps för Retina-modellen av Macbook Pro med exakt samma grafikkort. Den långsammare processorn gör sannolikt sitt för att dra ned resultatet en smula. I 64-bitarsversionen av Geekbench fick Retina-modellen av Macbook Pro 13042 poäng medan 2,3GHz Core i7-modellen av klassiska Macbook Pro fick 11819 poäng. Här drar inte enbart den långsammare processorn ned betyget utan också det faktum att testmaskinen endast hade fyra gigabyte internminne och en 500 gigabyte SATA-disk.

Precis som med tidigare generationer av Macbook Pro med Core i7-processorn blir den här maskinen varm när man börjar lasta på arbete för den. Det kommer i små varma pustar först, och sedan blir pustarna till ett lite varmare luftflöde och till sist börjar givetvis fläkten att gå, men fullt så högljudd som fläkten i nya Macbook Pro med Retina-skärmen blir den faktiskt aldrig, vilket tål att tänka på.

Summering

På sätt och vis är detta lite sorgset att skriva, för det är troligen den sista Macbook Pro av den klassiska modellen som jag testar. Kanske håller Apple modellen vid liv ett tag till, men med Retina-versionen av Macbook Pro har Apple med hela handen pekat ut färdriktningen för modellfamiljen, och på sätt och vis också för samtliga bärbara maskiner i Apples sortiment. Är då denna modell av Macbook Pro en att undvika? Både ja och nej – om du är ute efter den senaste tekniken och vill ha en maskin som håller “längre” så är Retina-modellen den du ska välja. Visserligen kan du stoppa i 8 gigabyte internminne (16 gigabyte om du vågar pröva själv, säger flera källor) och en 500 gigabyte SSD-hårddisk i denna maskin och då få en maskin som räcker riktigt, riktigt länge, men det går inte att förneka att modellen som sådan sjunger på sista versen. Det finns dock ett stort undantag från mitt resonemang, och det går egentligen hand i hand med varför jag valde en Mac Pro som arbetsdator: en Macbook Pro av den här generationen har i princip allt du behöver, och du kan uppgradera både lagring och internminne själv. Du kan även stoppa i en andra hårddisk eller SSD-disk i den vilket gör den till en rejäl portabel arbetsstation.

Enkelt uttryckt så ger den här modellen av Macbook Pro dig en frihet som den nya Retina-modellen aldrig kommer att kunna erbjuda. Och det kan vara värt nog så mycket det också. Detta är en arbetshäst som kanske inte är den sexigaste bärbara Macintosh som Apple tillverkar, men bättre än så här blir troligen aldrig den här generationen av Macbook Pro.

Leverantör: Apple
Pris: Från 17795 kronor inklusive moms
Köp den hos: Apple Store© 2021 Omsoc Publishing AB