2012-07-20
Nyhet

När nördar har tråkigt

Det är sommar, och då får nördar ofta tråkigt. Det är under sommaren man släpar fram sin gamla Amiga, renoverar sin gamla G4 Cube, bygger en Hackintosh eller läser om Hackers ännu en gång. Eller så sitter man och dricker öl med sin nördkompis som bor på andra sidan byn och efter att ha suttit och stirrat på utsikten inser att man har åtminstone delvis fri sikt till nördkompisens hus. Ett par öl senare var planen ett faktum: vi ska bygga en Wi-Fi-länk mellan våra hus. Varför spelar ingen roll i sammanhanget, inte heller vad vi ska med Wi-Fi-länken till. Det måste bara göras.

Så vi gjorde vad varje nörd gör – vi läste inga manualer, vi googlade inte efter information eller tips, utan istället surfade vi in på Deltaco och beställde oss varsin antenn av märket D-Link med en styrka på 13dBi och varsin Wi-Fi-brygga till en kostnad av 700 kronor per skalle och började sedan experimentera.

Min kompis fick upp sin antenn på taket först och fäste den lämpligtvis på en gammal parabol som redan satt där. Med en ganska grov riktning på antennen (“jag ser er studsmatta från taket så jag siktar på den”) så var det sedan dags att gå ut med antenn, bärbar dator, 25 meter sladdvinda och wifi-länk på min tomt och börja se var vi kunde få täckning någonstans. Det visade sig att vid studsmattan kunde vi pinga varandras nät utan problem, men problemet var istället att studsmattan stod tio meter från någon form av byggnad. Att sätta upp Wi-Fi-bryggan och antennen i äppelträdet mitt på tomten, bygga någon form av kapsling för Wi-Fi-bryggan (en glasslåda var föreslagen, kombinerat med gaffatejp…) var givetvis uteslutet, mest beroende på att undertecknads hustru satte stopp för de planerna.

Problemet var bara att signalen blev på tok för svag när vi ställde oss vid ett förråd på tomten där antennen kunde sitta. Ett träd på tio meter bedömdes vara i vägen och efter en stunds funderande om inte hustrun några år tidigare föreslagit att det där trädet ändå borde sågas ned så hämtades motorsågen fram och trädet kapades ned. Signalen blev nu en aning bättre men fortfarande inte stark nog och efter att ha satt antennen på ett högre staket, riktat extremt försiktigt så fick vi en stark och fin signal. Nästa problem infann sig då – vi behövde dra en ethernetkabel och skaffa en 15 meter lång antennkabel för att kunna sätta Wi-Fi-länken inne i förrådet. Så antennkabeln köptes, anslöts, och signalen mellan våra hus var helt obefintlig. En 10 centimeter kort kabel, som vi använde när vi testade, anslöts igen och det visade sig att antennkabelns längd var ett problem, minst sagt. Efter att till slut börjat googla på detta förstod vi att det är en regel, utan undantag, att antennkabeln ska vara så kort som det bara går.

Nedslagna, men inte på något sätt utslagna, hittade vi till slut en basstation med inbyggd antenn hos Davido vid namn Ubiquiti Nanostation 2 med dubbla antenner på 10dBi (en extra antenn kan också anslutas vid behov) och en liten mätare på baksidan som visade signalstyrkan på Wi-Fi-länken.

Power-Over-Ethernet-adapter medföljde utan extra kostnad och till priset av 985 kronor styck inklusive moms var vi nu något på spåren. Eftersom denna brygga dessutom är kapslad och gjord för utomhusbruk kunde vi montera den var vi ville så det fick bli ett större träd nere vid tomtgränsen dit en skärmad CAT-5-kabel på drygt 70 meter grävdes ned. Efter lite riktande och användande av ett gammalt teleskopfäste för högtalare från mina år som hemmabiofanatiker fick vi närmast en perfekt länk och nu fungerar det faktiskt riktigt, riktigt bra. Vad vi använder länken till? Tja, än så länge skickar vi våra backuper till varandra, och sen finns det givetvis andra saker vi kan ägna oss åt i framtiden men det är egentligen inte viktigt.

Det viktiga är att det gick.© 2021 Omsoc Publishing AB