2012-07-21
Test

Cordless Optical TrackMan

Tröttnat på att flytta runt en över 30 år gammal konstruktion på skrivbordet? Vid sidan av tangentbordet så är datormusen kanske den smartaste men också den minst ergonomiska konstruktion som någonsin uppfunnits. Oavsett hur bra en mus ligger i handen, eller hur vi håller den, så bygger regelbunden användning av en datormus på att du belastar samma muskler om, och om, och om igen. Då Apples Magic Trackpad inte var något för mig, dels för att den helt enkelt inte erbjöd samma precision som en mus, men också för att ergonomin inte var bra nog, så har jag letat vidare. Jag har nämligen en gammal trackball, alltså en konstruktion där du håller armen stilla och flyttar “musens” styrkula med pekfingret istället i en bas placerad på bordet. Det är en rejäl gammal tingest (gjord av Microsoft så den lär ju överleva 150 år till) men den är inte trådlös och om det är något jag vill ha mindre av på skrivbordet så är det just kablar.

Så jag ringde Logitech. De har ju koll på såna här grejer, så jag lånade hem två produkter varav Cordless Optical TrackMan är den första jag testar. I princip bygger den på samma konstruktion som min gamla trackball från Microsoft – en kula placerad i en bas med en bunt knappar och ett scrollhjul. Det är oerhört svårt att vänja sig vid att inte flytta runt hela armen, och i början kan även den minsta operation ta enormt mycket mer tid jämfört med en vanlig mus. Vissa saker går i princip inte att göra med en trackball utan enormt mycket övning – jag tänker främst på arbete i exempelvis Photoshop, men med övning kommer ju som bekant färdighet och efter ett par dagars lidande, svärande och surande framför datorn så lossnar det plötsligt och det går med ens lite enklare att arbeta med en Cordless Optical TrackMan. Den är dock inte perfekt – scrollhjulet för att bläddra uppåt och nedåt i ett fönster kunde vara smartare placerat, gärna lite närmare scrollhjulet än i dagsläget, och det vore himla trevligt om den trådlösa mottagaren var betydligt mindre än i dagsläget. Men bortsett från det är detta en trevlig och väldigt användbar produkt som gör den ergonomiska upplevelsen bättre med många timmar om dagen framför datorn.

Det trista är att den här modellen från Logitech inte verkar säljas i allt för stor utsträckning längre. Företagets hemsida har ingen information om produkten och det finns ett fåtal återförsäljare som fortfarande säljer denna modell.

Leverantör: Logitech
Pris: Cirka 600 kronor
Köp den hos: Här hittar du återförsäljare och bästa pris© 2021 Omsoc Publishing AB