2012-07-24
Test

Harman Kardon AE

Om det räckte med att något var vackert nog för att få höga betyg i ett test så hade det här testet slutat ungefär här, och med en rekommenderar-logga. Harman Kardons nya serie hörlurar, Beautiful Sound, har jag fått testa två modeller ur och först ut är den dyrare modellen, AE, vilket översätts till Acoustically Enhanced. Det är svårt att sätta fingret på vad som gör dessa hörlurar så vackra, och det är för mig en aning överraskande att Harman Kardon satsar på design som inte ligger Bang & Olufsen långt efter när Harman Kardon för mig tidigare representerat ett mer stöddigare designspråk med stora biffiga slutsteg för hemmabion som exempel.

Men även om design är viktigt så är det inte allt. Ljudet är det som avgör och Harman Kardon AE har som särskild egenskap en djupare bas än vad som kanske är vanligt i in-ear-hörlurar. Annars har ju just in-ear-lurarna som fördel att basen blir djupare och mer fyllig, men som nackdel sitter de inte alltid överdrivet bra i öronen och rör man huvudet finns alltid risken att de börjar lossna och vips så är det där perfekta ljudet borta.

Jag är förvånad över att Harman Kardon AE sitter som en fläskläpp i mina öron, och ljudet är helt enormt. Jag börjar provlyssningen med den finske elektronikakungen MD:s “Crankshaft Upswing Remix” från utmärkta plattan Appelsap och ljudbilden är maffig och djup utan att kännas som någon vridit upp basen till 11.

Ljudet är helt enkelt galet bra och lagom stramt. Även med Pearl Jam:s episka Vitalogy låter det grymt bra och Harman Kardon AE klarar också det som en del andra hörlurar brister på, där de exempelvis hanterar elektronisk musik bättre än lite råare rockmusik eller vice-versa.

Prislappen för Harman Kardon AE ligger på 1495 kronor, vilket är mycket pengar. Men hantverket är gediget, lurarna känns så där lagom lyxigt tunga och robusta utan att vara just tunga och otympliga. Den lite annorlunda formen på själva hörluren är i själva verket perfekt för öronsnäckor som undertecknad är utrustad med. Det enda stället designen brister på är den kombinerade fjärrkontrollen och mikrofonen, där framsidans knappar är ypperligt utformade med kanonsköna knappar, medan baksidan pryds av texten “Harman / Kardon” med stora bokstäver. Det känns lite smäckigt och desperat, och lurar i den här prisklassen behöver knappast fungera som en annonspelare för tillverkaren.

Litar man på sin design så låter man designen bygga varumärket.

Leverantör: Harman Kardon

Pris: 1490 kronor

Köp billigast hos: Apple Store© 2021 Omsoc Publishing AB