2012-08-13
Nyhet

Microsofts förlorade årtionde

Kurt Eichenwald:

Once upon a time, Microsoft dominated the tech industry; indeed, it was the wealthiest corporation in the world. But since 2000, as Apple, Google, and Facebook whizzed by, it has fallen flat in every arena it entered: e-books, music, search, social networking, etc., etc. Talking to former and current Microsoft executives, Kurt Eichenwald finds the fingers pointing at C.E.O. Steve Ballmer, Bill Gates’s successor, as the man who led them astray.

Det finns en fundamental skillnad mellan Bill Gates och Steve Ballmer: Gates är själv en programmerare, en ingenjör som hade ett grundläggande intresse för vad Microsoft gjorde under hans tid som VD på bolaget. Han hade ingen vidare smak, och var fullständigt hänsynslös mot konkurrenter och partners, men han fick iallafall något gjort. Ballmer är en säljare – han förstår inte vad cheferna under honom pratar om, han förstår inte marknadstrender, vad kunderna egentligen vill ha och hur Microsoft ska nå till den punkt där de kan ge kunderna just det. Ett annat problem är den ständigt växande byråkratin på Microsoft, som illustreras på följande sätt:

The achingly slow processes at times bordered on the comical. Marc Turkel, a product manager, told me about an initiative he oversaw around 2010 that involved multiple groups. At the same time the new project began, workers were breaking ground for construction of a 12-story building that would occupy a square block; Turkel’s office window looked out on the construction site.

Turkel began negotiating with the different managers, then their supervisors, and then their supervisors as he tried to get the project finished. “It was amazing the amount of buyoff that was required,” he said. “It was something, without all that time we wasted, that should have taken six weeks at most.”

Finally, one day, Turkel was running another interminable meeting when he looked out the window. The building was finished. The project was not.

Ska man jämföra Apple och Microsoft så var Bill Gates Microsofts motsvarighet till Steve Jobs, där Gates var mannen på toppen som drev på trupperna, ifrågasatte och var allmänt jobbig för att företaget skulle producera och fortsätta äga marknaden. Gates och Jobs var inte bara intresserade av att vinna, att tjäna pengar och göra bra produkter, utan de var också djupt insatta i processen för att nå dit. Något jag misstänker Steve Ballmer är helt ointresserad av.

Det finns, vad jag vet, ingen motsvarighet till Steve Ballmer i toppskiktet på Apple, vilket borde göra Microsoft extra oroliga.© 2021 Omsoc Publishing AB