2013-05-31
Test

Magic Charger

I mitten på maj 2011 skrev jag en notis om en trådlös laddare för Magic Mouse. Sen tänkte jag inte mer på det förrän jag häromdagen var på besök i Apple Store i Täby Centrum strax norr om Stockholm och noterade att laddaren i fråga stod i butikens hyllor och formligen skrek “köp mig!”. Så jag gjorde som laddaren i fråga bad mig och köpte den – prislappen låg på 445 kronor.

Installationen är enkel – man plockar ut de två vanliga batterierna ur Magic Mouse och stoppar i ersättningsbatterierna som också sitter fast i ett nytt bakstycke. Kombinationen ersätter inte bara traditionella batterier utan också batteriluckan. Det nya bakstycket var lite knepigt att få på plats men när det väl sitter där så sitter det bra.

Ladd utan sladd

Hur går laddningen till då? Enkelt – placera musen på den medföljande laddningsplattan. Den drivs i sin tur av en vanlig USB-sladd som du kopplar in i din dator eller annat USB-uttag. Det kan vara värt att notera att laddaren kräver en den ström och jag fick den inte att fungera förrän jag anslöt den direkt till min Mac. Den USB-hubb jag använder för diverse anslutningar hade inte ström nog för att driva laddaren, vilket indikerades med en röd liten lysdiod på framsidan av laddningsplattan. När laddning av musen pågår blinkar samma lysdiod grönt, och när laddningen är klar lyser den med ett fast grönt sken. Min första laddning skedde på kvällen då jag så att säga lade musen på laddning. Nästa morgon var den fulladdad. Exakt hur lång tid laddningen tog är svårt att svara på. Efter en hel dags arbete hade min Magic Mouse 68 procent batteritid kvar, vilket givetvis är betydligt mindre jämfört med om jag använt exempelvis Apples uppladdningsbara batterier. Har man som rutin att placera sin Magic Mouse på laddplattan varje gång man har jobbat färdigt för dagen eller kvällen så lär man inte få nämnvärda problem med att batteritiden inte räcker till.

Summering

Nackdelar då? Jag har svårt att se några. Uppladdningsbara batterier är givetvis bättre än att köpa vanliga batterier man får kasta till återvinningen när de är slut. Men även uppladdningsbara batterier har en begränsad livslängd när man ser till antalet laddningar som de kan ta emot. Med en lösning som jag testar här får man visserligen punga ut med närmare 450 kronor, vilket man får en hel batterier för, men på längre sikt räknar jag med att inte bara miljön utan också min plånbok gör vinst på detta. Tillverkarna själva uppger att man sparar pengar efter ett halvårs användande av Magic Charger.

Fakta
Pris 445 kronor (Apple Store)
Tillverkare Mobee Technology
Mer information Apple Store© 2021 Omsoc Publishing AB