2013-06-09
Test

Vesper

När en känd bloggare, en känd utvecklare och en känd designer går samman och bestämmer sig för att utveckla en iOS-applikation så kan resultatet bli lite hur som helst. Nu blev det inte så – resultatet är helt lysande men inte nödvändigtvis av den anledning man kanske först tror.

 

Vesper är den första applikationen från företaget Q Branch, två namn som lånats från James Bonds värld. John Gruber, som till vardags driver bloggen Daring Fireball, har gjort gemensam sak med Brent Simmons (utvecklaren bakom NetNewsWire och MarsEdit) och Dave Wiskus (designer som är en av programledarna i podcasten Unprofessional).

Tittar man nyktert på Vesper, utan att ens starta applikationen, så är den minst sagt begränsad. Det är en applikation för att samla ideér, tankar och annat som du annars kanske skulle glömma. Men Vesper saknar alla former av synkronisering med tjänster som iCloud, Dropbox med flera. Det finns ingen koppling till varken adressbok eller kalender i iOS. Kort sagt – Vesper är en isolerad ö där den information du matar in sparas ned.

Vad är då det unika med Vesper? Om vi börjar med gränssnittet så är det så läckert, elegant och precist utfört så man nästan vill slicka skärmen på sin iPhone, för att låna ett citat från Steve Jobs. Det finns inte en finess, animation eller annan grafisk operation som teamet bakom applikationen inte svettats och våndats över, och det märks väldigt tydligt.

Okej, kanske du tänker – yta är ju en sak men innehåll då? Innehållet står du ju för själv. Men det finns ett par funktioner som gör det lite enklare.

Taggningssystemet är enkelt, men smart. Skapa en tagg för första gången genom att lägga till den. Nästa gång du vill tagga något med samma sak är det bara att skriva in de första bokstäverna i taggens namn och den visas. Ett annat alternativ är att klicka på plus-tecknet uppe i högra hörnet. Då skapas en ny anteckning med samma taggar som den tidigare anteckningen.

vesper_1

Det andra är att du kan lägga in bilder från ditt bildbibliotek eller genom att ta en bild på en gång. Bara en sådan sak känns smartare än det först kan verka eftersom det snabbt ger möjligheter att illustrera vad du antecknar.

vesper_2

Säg att du ser något på stan, eller ute i skogen, som du vill kolla upp eller skriva om. Skriva ned vad du sett är en sak, men varför inte ta en bild på det? En bild kompletterar texten och hjälper dig samtidigt komma ihåg vad det var som gjorde den där tanken så speciell. Ja, det låter flummigt, men bannemig – det fungerar.

Att Vesper är en isolerad ö är heller inte helt sant. Du kan skicka en anteckning via e-post eller via ett iMessage. Väljer du det senare följer inte en eventuell bild med i meddelandet via iMessage men däremot fungerar det via e-post.

Innehållet går också att kopiera och klistra in i en annan applikation i din iPhone.

Den svåra frågan är givetvis om Vesper är värt de 38 kronor som John Gruber och hans vänner vill ha för applikationen. Jag tycker att den är det. För i all enkelhet så har Q Branch lyckats med något som många andra liknande applikationer misslyckas med. Q Branch fokuserar nämligen på användarupplevelsen först och funktioner i andra hand. Många applikationer verkar göra det omvända nu för tiden, vilket gör att man som användare dränks i funktioner som man kanske aldrig behöver.

Vesper är ett mästerverk. Sannolikt kommer det uppdateringar av applikationen i framtiden där integration med exempelvis Dropbox eller iCloud finns, men jag är inte så säker på att jag kommer använda dem.

Fakta
Pris 38 kronor (App Store)
Tillverkare Q Branch
Mer information Q Branch© 2021 Omsoc Publishing AB