2013-06-13
Länk

Några tankar om iOS 7

ios7_1

Efter ett par dygn med iOS 7 i min iPhone 5 har intrycken börjat landa och den initiala chocken har lagt sig. Det ska sägas direkt – jag är ingen designer. Jag kan inte erbjuda en djupare analys av designen i iOS 7 bortom vad jag ser och upplever.

En del bloggare har varit snabbt ute med sina slutsatser och jag vill understryka att detta är en tidig betaversion, den första publika dito, och att mycket sannolikt kommer förändras och förbättras tills att iOS 7 släpps under hösten.

 

Det börjar redan med låsskärmen. Designen är ren och mer tydlig. Det blir omedelbart tydligt att Apple tänker använda sig av mer färger i sin design för att visa användaren var gränserna går mellan olika typer av information. Väl inne i iOS överraskas man direkt av en snygg effekt där applikationsikonerna liksom sugs in på skärmen snarare än bara finns där. Sånt är läckert, och sannolikt också resurskrävande vilket kan förklara varför denna första betaversion inte riktigt trivs i den tre år gamla iPhone 4.

En ny del av designen är att knappar i exempelvis telefonapplikationen är stora och fyrkantiga blandat med helt runda för knappsatsen där du matar in ett telefonnummer, vilket jag kan känna krockar en del med applikationsikonerna som fortfarande har rundade hörn.

9025739882_31da08f1f7_o

Jag nämnde initialt att färger är viktiga i iOS 7 – det märks tydligt i exempelvis kalenderapplikationen som är en omedelbar favorit hos mig. Den är rent ut sagt skitläcker. Adressboken känns fräsch.

Screen shot 2013-06-13 at 8.04.01 AM

Samma sak med musikapplikationen – den sätter innehållet i fokus på ett sätt jag inte upplevt det i iOS tidigare.

Meddelandeapplikationen är fräsch, men färgvalet är en aning för nära Windows Phone för att det ska kännas unikt.

9023510971_25488f0b99_z

Andra delar av operativsystemet känns trängre ur ett designmässigt perspektiv, och detta säger jag som har en iPhone 5 med en större skärm. Ett tydligt exempel på detta är e-postapplikationen som funktionsmässigt är klockren men som känns både rörig och för stor för skärmen i en iPhone 5. Jag funderar ibland på om iOS 7 är tänkt att passa en ännu större skärm än den i iPhone 5 är svår att släppa när man väl börjat fundera på det. Kanske har iPad fått mer fokus i designprocessen hos Apple, eller så kanske vi har en ännu större iPhone på gång.

Den initiala reaktionen hos många, inklusive mig, var att iOS 7 kändes “platt”. Det är en sanning med viss modifikation – gränssnittet är sannerligen plattare än iOS 6 och tidigare versioner men inte alls lika platt som Windows Phone. Det finns fortfarande djup, skuggor och texturer som hjälper dig “få fäste” i gränssnittet men jag känner ändå att man som användare halkar runt lite. Ett exempel på detta är tangentbordet i skärmens nedre kant när man exempelvis ska skicka ett iMessage – knapparna är exakt lika stora som i iOS 6 men avsaknaden av ett konkret djup som knappsatsen i iOS 6 har gör att åtminstone jag får svårt att träffa rätt när jag skriver.

Ska man dra några slutsatser från denna första betaversion så känns iOS 7 överlag luftigare. Avsaknaden av tydliga texturer och avgränsningar gör att nästan allt känns lättare och rymligare men det är en radikal förändring från iOS 6 som tar tid att vänja sig vid.

Fotnot: Samtliga bilder från iOS 7 i denna artikel kommer från Apple och/eller Matt Gemmells artikel om iOS 7.© 2019 Omsoc Publishing AB