2013-07-04
Nyhet

Olloclip gör iPhone-kameran roligare

olloclip3 - www.macpro.se

Kameran i en iPhone 5 går inte av för hackor. Även kameran i föregångaren iPhone 4S var så pass bra så man kunde ersätta åtminstone den lilla fickkameran med sin telefon. Men precis som med de flesta, troligen alla, andra inbyggda kameror i mobiltelefoner så lider de av ett problem: det är trångt om saligheten i takt med att telefonerna blir tunnare och tunnare. Och när det är trångt minskar möjligheterna en aning för att kunna ta intressanta bilder.

Ingen kanske kan tänka sig att kunna skruva på ett objektiv bakpå sin iPhone 5, så vad göra när man vill kunna ta lite intressanta, roliga eller annorlunda bilder utan att släpa med sig systemkamera och en väska med objektiv? Olloclip försöker inte lösa alla problem, men några av dem. Macpro har testat.

olloclip2 - www.macpro.se

Är man det minsta intresserad av fotografering så bryr man sig om resultatet. Man behöver inte vara ett fotoproffs för det. Jag är ingen direkt erkänt duktig fotograf, de bilder du ser i de flesta testerna på Macpro är tagna av mig, men överlag brukar jag få till mina bilder så åtminstone jag gillar dem. Det känns också som en bra utgångspunkt för varje fotograf oavsett nivå – är man nöjd själv, så är bilden bra. Men det finns givetvis gränser för vad man kan göra med en kamera i en iPhone 5 – den kan exempelvis inte zooma in hur nära som helst på ett objekt, den kan inte ta hur “breda” bilder som helst utan någonstans finns det en gräns för det lilla objektivet. Olloclip passar både iPhone 4/4S och iPhone 5.

Historien om Olloclip är i sig värd några ord. Det hela startade som ett projekt på Kickstarter där initiativtagarna bakom produkten bad folket om pengar för att kunna utveckla produkten. Projektet krävde 15 000 dollar men sopade in hela 68 201 dollar Spola framåt drygt två år och produkten har fått bra betyg från en rad prestigefulla magazin. Vad är då grejen med detta lilla, ganska söta, tillbehör?

Med Olloclip får man tre ytterligare möjligheter att ta intressanta bilder med sin iPhone tack vare tre objektiv i ett. De första två lägena är vidvinkel och ett macro, där det tidigare förklarar sig självt gissar jag, medan det senare innebär att man kan gå riktigt nära ett motiv. Det går av naturliga skäl inte att använda den inbyggda digitala zoom-funktionen utan vill man anväda makro-läget i Olloclip så gäller det att hålla telefonen på exakt rätt avstånd för att få en skarp bild. Vissa objekt är svåra att ta bilder med i makroläget – här bokstaven ‘o’ i Apples externa tangentbord:

zoom-liten.

Det svåra är att autofokus-funktionen i kameraapplikationen entusiastiskt försöker göra sitt jobb vilket gör att bilderna emellanåt inte blir klockrena. Men med lite övning går det som smort – tillverkaren uppger ett avstånd mellan objektiv och det som ska fotograferas på mellan 10 – 15 millimeter. För att se hur nära man faktiskt kommer ett objekt kan du klicka på bilden ovan för orginalstorleken – där ser du färgpigmenten i trycket på bokstaven ‘o’ i Apples tangentbord – en bild som är omöjlig att ta med en iPhone 5 utan ett tillbehör som Olloclip.

olloclip1 - www.macpro.se

Nästa funktion att avhandla är “fiskögat” – fisheye som det brukar kallas. I mitt tycke är detta mer en kul funktion snarare än en avgörande dito. Man kan ta kul bilder med en lite extra kul effekt och för mig är det nog bara det.

fisheye_1 - www.macpro.se

Ta bredare bilder

En funktion som jag blev väldigt fäst vid var vidvinkelfunktionen. Visst kan man ta panoramabilder med iPhone 5 och 4S (i och med iOS 6) men det är pilligt och det är inte helt lätt att få till bilder där kameran tagit in mer av omgivningen. Nu är vidvinkelfunktionen inte nödvändigtvis så bra så man får in lika mycket som en 180 graders panoramabild via iOS 6-kameran, men nog får man in mer alltid.

vidvinkel_1 - www.macpro.se

Bilderna ovan visar ett motiv med vidvinkellinsen till vänster och utan till höger. Båda bilderna är tagna på exakt samma avstånd.

vidvinkel_2 - www.macpro.se

Effekten av vidvinkelobjektivet blir inte lika stor när man fotograferar objekt på närmare håll, men även här syns en viss skillnad vilket bilderna ovan visar.

Summering

Ska man köpa en Olloclip så får man räkna med att betala i storleksordningen 650 – 700 kronor för produkten. Då ingår också en liten skyddspåse, vilket är överraskande användbart eftersom man annars riskerar att antingen tappa Olloclip i golvet eller råka förlägga den. Jag tycker produkten är värd pengarna, men den har en nackdel och det är att det inte går att spontanfotografera som man annars kan göra med en iPhone. När jag ser ett motiv tar det kanske 3-4 sekunder från det att jag tagit upp telefonen tills att bilden är tagen. Ska Olloclip monteras på pratar vi ytterligare 10 sekunder. Det kanske inte är viktigt för alla men det kan vara värt att nämnas. En annan faktor är att man bör vara försiktig med hur man håller sin iPhone när Olloclip väl sitter på. Även om den inte halkar av hur lätt som helst så kan det hända, antingen genom en plötslig rörelse med handen/armen, eller att man råkar stoppa ner telefonen i fickan med Olloclip fastmonterad.

Det finns ytterligare ett tillbehör kallat Quick-Flip från samma tillverkare som Olloclip. Det är ett skal till iPhone 5 (eller den senaste generationens iPod Touch) som gör att du kan både skydda din iPhone 5, enkelt montera på Olloclip utan att ta av skalet och också montera din iPhone på ett kamerastativ. Jag återkommer till denna produkt i ett separat test.

Är då Olloclip ett givet köp så här i semestertider när vi kanske fotograferar mer än någon annan tid på året? Jag tycker det – jag har haft väldigt kul med Olloclip den vecka jag testat produkten och jag lär köpa en till mig själv. Men det finns också en risk att denna typ av tillbehör blir liggande i en låda när nyförälskelsen till ett kul tillbehör mattats av en aning. Jag tror att man ska vara aningen mer intresserad av att fotografera än en normal casual-fotograf som plåtar mycket utan att kanske lägga några större värderingar i resultatet. Personligen har jag lite högre ambitioner med mina bilder men inte så höga så jag springer ut och köper en systemkamera och objektiv för en månadslön.

Fakta
Pris Från 650 kronor
Tillverkare Olloclip
Mer information Olloclip© 2019 Omsoc Publishing AB