2013-09-03
Nyhet

Vem ska rädda Nokia, del 2

I mitten på juni 2012 skrev jag följande i en text med rubriken “Vem ska rädda Nokia?“:

Det finns tre alternativ – det första är att Nokia gräver sig djupare och djupare nere i den finländska myllan för att slutligen skrika “Perkele” en sista gång innan portarna till företaget stängs för gott.

Det andra alternativet är att Nokia hyvlar bort alla delar av bolaget som inte ger vinst, eller kan komma att ge vinst inom en nära förestående framtid, och det tredje alternativet är att Microsoft köper Nokia, antingen hela koncernen eller de delar som de vill ha och gör det till en del av Microsofts hårdvarutillverkning.

Det var knappast en högoddsare att Microsoft till slut skulle göra affär och köpa den forna finska mobiljätten. Många har frågat varför de köper Nokia, när de kan tillverka hårdvara som faktiskt fungerar och håller bra kvalitet – titta bara på företagets historia inom möss, tangentbord och spelkonsolen Xbox. Svaret är givetvis att Nokia har erfarenhet, rutin och en existerande produktionsapparat för mobiltelefoner. De har designers och konstruktörer som har åratal av rutin under bältet och som kan konsten att spotta ut modell efter modell. Det handlar om 32 000 personer, varav 4 700 anställda i Finland och ytterligare 18 300 personer som arbetar med tillverkning, montering och paketering runt om i världen som i början på nästa år får Microsoft som ny arbetsgivare. Ett Microsoft som innan affären hade 97 000 anställda runt om i världen.

Viktigt att notera är att Microsoft inte köper hela Nokia och de köper heller inte alla de patent som Nokia sitter på, istället betalar Microsoft en licens för motsvarande 14,5 miljarder svenska kronor för att få tillgång till de licenser som krävs för att kunna bygga mobiltelefoner. Viktigt är också att notera att prislappen för Nokia är lägre än den för Skype. Den senare affären misstänker jag fortfarande är långt från att betala sig för Microsoft men ett Nokia vars smarta mobiltelefoner säljer allt bättre kan visa sig vara en riktigt bra affär för Microsoft.

För drygt två år sedan skrev jag att mobilmarknaden blev trängre och trängre. I och med dagens nyhet om affären mellan Microsoft och Nokia blir marknaden om möjligt ännu snårigare. Att Microsoft är vinnare i sammanhanget råder det ingen tvekan om. De andra företag som tillverkar telefoner baserade på Windows Phone lär sannolikt få sluta med det inom ett år eller så. När det gäller gänget runt Android, Google exkluderade, finns det nog anledning till oro. Microsoft sällar sig nu till den exklusiva skara av tillverkare som har kontroll över både hårdvara och mjukvara. Apple är givetvis det mest kända av dessa företag men Google genom köpet av Motorolas mobiltillverkning hamnat i ungefär samma läge som Microsoft och Apple, men skillnaden där är ju att Google är tvingade att dela med sig av vad de utvecklar i Android – det har de ju lovat.

Vad Googles löften är värda i det här fallet återstår väl att se.

Svettigast är det numera för företag som LG, HTC, Blackberry och andra tillverkare som antingen inte har en egen komplett plattform med både hårdvara och operativsystem, eller blöder så hårt så det inte finns särskilt mycket hopp för att de ska finnas kvar om 12-24 månader. HTC och Blackberry tillhör den kategorin – två företag vars siffror tycks vara ständigt röda och som det i och med dagens affär finns allt färre köpare för.

Andra företag som exempelvis HP och Dell som har återkommande tankar om att släppa både telefoner och surfplattor baserade på Windows Phone eller Windows RT, vad ska de göra nu när Microsoft köpt sig en helt egen produktionsapparat som de givetvis vill ska generera intäkter i gengäld?

2014 kommer bli ett om möjligt ännu mer intressant år för mobiltelefoner och surfplattor.© 2021 Omsoc Publishing AB