2013-09-04
Nyhet

Logitech z600

Trådlösa högtalare är ju alltid fint. Men huruvida det fungerar i praktiken brukar som bekant variera. I takt med att Bluetooth-standarden mognat så har produkter av det här slaget börjat fungera allt bättre, även om det fortfarande är absolut bäst att ansluta sina högtalare med en hederlig gammal kabel om man lider av viss audiofili.

När Logitech hörde av sig och undrade om jag ville testa deras nya högtalarpaket, z600, så blev jag nyfiken. En ren och snygg design kombinerat med att högtalarna är just trådlösa lät ju riktigt bra. Ett par dagar senare stod högtalarna på mitt skrivbord och här kommer en rapport.

Att packa upp z600-paketet är i sig intressant. Logitech har skärpt sig rejält på det här området och tycks ha tagit inspiration från mästarna, Apple. z600-högtalarna är inget undantag när det gäller smart och elegant packning – det enda som oroar mig är att jag efter att testet är avslutat måste lyckas packa ner högtalarna i kartongen igen. En strömadapter, en USB-adapter för Bluetooth (när detta inte finns i datorn), en ljudkabel (jag återkommer till det) och två högtalare är det man finner i paketet utöver en manual på vad som känns som planetens alla språk.

Att koppla upp z600 till sin Mac är busenkelt (det är ju trots allt en Mac…) – aktivera högtalarna och tryck på Bluetooth-knappen på baksidan. Därefter väljer du att ansluta en ny Bluetooth-enhet till din Mac och sen är det klart. Faktiskt. Att växla mellan vilka högtalare som är aktiva är också enkelt (det är ju trots allt en Mac…) – håll nere alt och klicka på volymikonen i menyraden.

Jag testar att braka igång Nine Inch Nails senaste platta Hesitation Marks som jag köpt direkt från deras webbplats. Jag laddade ned audiofil-versionen i lossless-format (810 megabyte stor för den som undrar). Audiofil-versionen av Hesitation Marks är en specialmixad version som inte är gjord för att låta bra i exempelvis radio eller i billigare musikanläggningar. Istället är den tänkt att vara perfekt för de som vill uppleva musiken som den lät i studion:

Normally you wait until the record is finished being recorded and mixed, then take all the mixes to mastering. But we thought doing it again, as we went along, might make us push the process further and spend more time on mastering rather than rush through it at the end.

Whilst doing this we became aware of how much low bass information there was on the record. Since that can define how loud of a level the mastering can be, we were faced with a dilemma: do we keep the bass and and have a significantly lower level record, or do we sacrifice the bass for a more competitive level of volume? The biggest issue in mastering these days tends to be how loud can you make your record.

It is a fact that when listening back-to-back, loud records will come across more impressively, although in the long run what you sacrifice for that level can be quality and fidelity. So after much discussion we decided to go with two versions. On the main release

Tom did exceptional work to maintain the integrity of our mixes and reproduce the low end as much as possible and still get a decent level, although it’s still nowhere as loud as a lot of modern records. The Audiophile Mastered Version is more true to how the mixes sounded to us in the studio when we were working on the songs.

Med i det i åtanke är det ett annorlunda ljudtest. Normala plattor mixas på ett visst sätt, för att låta högt. Den här plattan gör det inte, vilket också märks tydligt när man lyssnar på den jämfört med andra plattor från Nine Inch Nails som visserligen lämnar lite att önska i ljudmixen men som ändå låter… mer.

Och det låter bra. z600 levererar på många sätt, ett av dem är basen som är närvarande men inte störande. Jag antar att intrycket förstärks av att baselementen sitter under respektive högtalare och skickar basen rakt ner i ytan som högtalarna står på, i detta fall mitt skrivbord. Med armarna på skrivbordet känns basen i hela kroppen. När jag lämnar bordet och istället står och lyssnar på ljudet tappar det omedelbart lite av sitt djup. Jag ställer mig på knä framför skrivbordet och vips finns djupet där igen, vilket inte är underligt egentligen eftersom öronen nu hamnar under baselementen i högtalarna. Som ljudlösning på skrivbordet eller i ett mindre rum är z600 i mitt tycke en bra lösning. I ett större utrymme klarar inte högtalarna riktigt av att driva ut ljudet på det sätt som krävs för att fylla ett rum, men det är nog inte avsikten heller.

Jag nämnde en ljudkabel tidigare i texten. Det går nämligen utmärkt att ansluta en vanlig analog ljudkälla via en vanlig analog kabel rakt in i aktern på ena högtalaren. Gott så.

Med en prislapp på drygt 1400 kronor är Logitech z600 inte helt billig. Men det är helt okej, för det är en bra produkt som levererar. Det är inget för audiofilerna som letar efter den där totalt ofärgade ljudupplevelsen, men för de som letar efter en trådlös, eller trådbunden, högtalarlösning för skrivbord eller sovrum är detta en riktigt intressant lösning.

Fakta
Pris Cirka 1400 kronor inklusive moms
Tillverkare Logitech
Systemkrav Mac, iPhone, iPad eller annan enhet med Bluetooth och stöd för A2DP
Mer information Logitech© 2019 Omsoc Publishing AB