2013-09-18
Nyhet

iOS 7

Med iOS 7 gör Apple något de inte gjort på många år: de gör ett avstamp. iOS 7 är en tydlig brytpunkt mellan det gamla och det nya som inte skådats sedan Apple gick från MacOS9 till Mac OS X, men då var förändringarna inte fullt så dramatiska som de är nu.

iOS 7 bjuder liksom upp sin användare till dans. Det är som att din iPhone eller iPad frågar dig om du är redo för att lära känna din telefon eller surfplatta på nytt. För det är lite så det känns när du uppgraderat till den nya stora versionen av iOS. Det är inte nödvändigtvis en helt positiv, eller helt negativ upplevelse, men den är garanterat omvälvande.

När tidigare iOS-chefen Scott Forstall fick sparken i oktober förra året var det en signal att saker och ting skulle bli annorlunda på Apple. Designchefen Jonathan Ive, som ansvarat för produkternas fysiska formgivning, skulle nu också ansvara för gränssnittet i iOS, och det var bråttom. Apple skulle i sedvanlig stil skulle lansera en ny stor version av iOS samtidigt som två nya iPhone-modeller skulle ut på marknaden.

Det syns att iOS 7 stressats fram. Det som fått mogna fram under sex år har i mångt och mycket ersatts med ideér och tankar som kanske funnits där i många år men aldrig riktigt testats i praktiken. Vissa designelement i iOS 7 tycks inte trivas på den större skärm som en iPhone 5 erbjuder, vilket är intressant eftersom iOS 6 i mitt tycke aldrig tyckes fungera i en iPad. Nu är det som att Apple utgått från iPad och iPad mini när de formgett iOS 7 och sedan klämt in plattformen i iPhone.

Jag tänker på funktioner som kalendern där i princip samtliga vyer känns överjästa på skärmen i en iPhone 5. En annan funktion är Safari, Apples webbläsare, som inte fungerar alls i en iPhone. Flikar, menyn för navigering mellan sidor och annat är för stora respektive ryms inte ens på skärmen utan måste tvingas fram genom en beröring av skärmen längst ned. I en iPad mini är detta inget problem eftersom skärmen är större.

Bildhanteringen i iOS 7 är en katastrof. Det är snyggt att backa längst ut i bildsamlingen och se alla “ögonblick”, men har man 1000 bilder i sin telefon är funktionen i praktiken meningslös eftersom skärmen är för liten för att ens kunna visa en bråkdel av vad som behövs för att du faktiskt ska kunna göra ett val bland alla bilder.

Hanteringen av flerprogramskörning är i mitt tycke försämrad. Applikationer kan numera själva bestämma när de ska uppdateras med ny information, vilket är smart men också lär dränera batteriet ytterligare. Du kan slå av funktionen men få lär göra det då den är aktiverad som standard. Apples råd är att om du har bakgrundsuppdateringen igång så ska du manuellt avsluta applikationer du inte använder för att spara batterier. Jag hade föredragit om det tydligare fanns två val här – antingen fungerar det som i iOS 6, eller som nu i iOS 7. Det hade å andra sidan sannolikt ställt till det ordentligt för tredjepartsutvecklare som vill nyttja flerprogramskörningen men ändå – att hålla på och dräpa applikationer för att ett fåtal som man vill ska kunna uppdatera sig i bakgrunden ska kunna göra det känns som att använda Android. Och om det är något jag som bekant inte vill så är det just att använda Android eller att tvingas in i ett operativsystem med samma begränsningar och tillkortakommanden.

Det finns också bra saker med iOS 7. Kameraapplikationen har fått sig en packe filter a’la Instagram och givetvis kan man göra sig lustig över Apples bevisligen förvirrade uppfattning om vad innovation egentligen innebär när de kopierar en annan applikation så grovt (vilket inte är första gången..) men det gör att jag kan göra mer med mina bilder än tidigare.

Telefonapplikationen är tydligare. Adressboken känns luftigare och trevligare. Bakgrundsuppdateringar från App Store är trevliga men bör samtidigt hållas till ett minimum om man är ute på resande fot. Det nya kontrollcentret är riktigt bra. Väderapplikationen är vacker (men har tydliga drag av väderapplikationen i en HTC-telefon jag ägde för några år sedan), musikapplikationen ser fräsch ut och kartorna är fortfarande riktigt trevliga. Kalkylatorn fungerar designmässigt.

Men som helhet saknar iOS 7 balans. Det kan kännas som Apple klämt in text på en sida med ett lite för litet typsnitt för att andra objekt på sidan ska få mer plats (se bilden till höger som exempel). Många ikoner ser framstressade ut och under resans gång genom den ena betaversionen efter den andra är det tydligt att Apple inte riktigt vetat vilken fot de ska stå på då saker och ting, både stort och smått, gradvis ändrat utseende. Typsnitt som kändes integrerade och som en naturlig del av iOS 6 ser nu ut att sväva ovanför gränssnittet i iOS 7. Det kombinerat med andra saker gör att iOS 7 ofta känns som det är ihopkastat i Photoshop snarare än att det är ett gränssnitt i en av världens mest populära mobila plattformar.

iOS 7 erbjuder en platt design. Det är tydligt var Apple har hittat sin inspiration, och till skillnad från de flesta, om inte alla, produkter från Apple är det Microsoft som fått stå för inspirationen denna gång. En platt design är inte nödvändigtvis av ondo, men Apple vore givetvis inte Apple om de inte ville överträffa gänget i Redmond så de har lagt in en halvdjup dimension som ska skänka iOS 7 en känsla av att inte vara helt platt. Åtminstone är det så jag tolkar det.

Problemet är att det inte fungerar utan iOS 7 ger en upplevelse som saknar något. Kanske beror det på att många applikationer fortfarande är anpassade för iOS 6, kanske är det igenkänningsfaktorn från iOS 6 som saknas, kanske är det att ens telefon och surfplatta inte längre riktigt står att känna igen, eller så är det kanske helt enkelt så att iOS 7 är det första steget på en resa som kanske inte ens folket på Apple vet hur den resan kommer att sluta.

Ser man iOS 7 som slutet på den resan så är det lätt att tycka att Apple har misslyckats. Ser man däremot iOS 7 som ett första avstamp för de kommande sex åren för iOS, iPhone och iPad så kan detta bli väldigt bra. Förhoppningsvis har denna lätt turbulenta första version skänkt Apple den arbetsro de behöver för att bygga för framtiden.© 2021 Omsoc Publishing AB