2013-09-19
Nyhet

Mac App Stores bortglömda bakgård

För en gångs skull hade jag en kväll över. Jag blev sugen på ett nytt spel. Som Mac-ägare vet du säkert att just heta spel inte direkt växer på träd för den lilla äpple-datorn. Men då Electronic Arts äntligen fått ut tummen och släppt Sim City så tänkte jag att det ju kunde vara något.

Jag hade dessutom ett antal hundralappar innestående på mitt iTunes-konto, vilket skulle mildra det knytnävsslag som är prislappen på Sim City mot mitt annars så sargade bankkonto.

Det var bara ett problem – Sim City finns inte på Mac App Store.

Jag vet – jag vet. Detta är ingen nyhet för någon förutom kanske mig. Men när jag började titta runt efter andra speltitlar på Mac App Store insåg jag snart att det är spel som det på bilden ovan som dominerar spelutbudet på Apples annars ganska välutrustade butik för applikationer.

Heta spel säljs via de stora speljättarnas egna onlinetjänster. Steam, Origin med flera har ett ordentligt utbud med intressanta titlar, några till och med för Mac OS X (där “några” tyvärr betyder “ytterst få”). Ska man vara brutalt ärlig så känns denna del av Mac App Store lika het som Google Play (eller vad deras applikationsbutik heter denna vecka) gjorde för ett år sedan. Ja, vi kan köpa den uppdaterade versionen av Pirates (släppt 2004). Vi kan köpa Angry Birds, Grand Theft Auto: San Andreas (lanserat 2004. Släppt för Mac OS X i slutet på 2010), The Lord of The Rings: War in the North (lanserat 2011, släppt för OS X nu under hösten), och så vidare. Det är inte direkt purfärska titlar som finns på Mac App Store, och många stora spelutvecklare saknas.

Det är synd. Spel är en otroligt viktig marknad där utvecklare i iOS-versionen av App Store gjort kopiösa mängder pengar på några få år. Spelutveckling för Mac OS X har alltid varit extremt styvmoderligt behandlat av Apple, och det ser vi slutanvändare nu resultatet av.

Jag tror tyvärr det är för sent för Mac OS X att göra någon vidare karriär som spelplattform. Det finns inget att falla tillbaka på helt enkelt.© 2021 Omsoc Publishing AB