2013-09-22
Nyhet

Touch ID knäckt av tysk hackergrupp

Den som kan sin datorhistoria vet att tyska Chaos Computer Club har en egendomlig förmåga att dra ned byxorna på de mest komplexa säkerhetslösningar. Nu har gruppen meddelat att de lyckats knäcka biometriskyddet i iPhone 5s, det Apple kallar Touch ID:

First, the fingerprint of the enroled user is photographed with 2400 dpi resolution. The resulting image is then cleaned up, inverted and laser printed with 1200 dpi onto transparent sheet with a thick toner setting. Finally, pink latex milk or white woodglue is smeared into the pattern created by the toner onto the transparent sheet. After it cures, the thin latex sheet is lifted from the sheet, breathed on to make it a tiny bit moist and then placed onto the sensor to unlock the phone.

Biometrilösningar av det här slaget är inte på något sätt en perfekt lösning, men det får ändå anses vara säkrare än de flesta lösenord. Ett mer avancerat alternativ hade givetvis varit att låta användarna scanna sitt öga men det hade kanske varit en aning knepigt att bygga in i en mobiltelefon.

Det viktigaste för alla är att inse att de själva måste ta större ansvar för vad de lagrar på sina mobila enheter. Oavsett säkerhetslösning och kryptering är en mobil enhet aldrig 100 procent säker om den hamnar i fel händer.

(tack till Krister Hansson-Renaud för tipset)© 2021 Omsoc Publishing AB