2013-10-18
Nyhet

Twitter begränsar direktmeddelanden mellan användare

I onsdags gjorde Twitter det möjligt att skicka privata direktmeddelanden som inte följer varandra. Det verkar ju bra men knappt ett dygn senare började Twitter begränsa funktionen. Det är numera inte tillåtet att skicka URL:er i privata direktmeddelanden såvida de två parterna följer varandra.

Att kunna skicka privata direktmeddelanden till personer man inte följer kan verka användbart, och det är det säkert, men det finns två problem med detta och det är givetvis dels spam och sedan också olika former av annonser som nu kan skickas till dig på ett sätt som gör att risken för att du ska missa dem är mindre. En annons i ditt Twitterflöde eller ett omnämnande av dig som gör att du ser att du nämns är givetvis irriterande. Det tidigare är något vi svenska Twitter-användare får lära oss att leva med, medan det senare är något vi redan lärt oss att leva med. Om din “inbox” i Twitter där privata direktmeddelanden hamnar börjar invaderas av olika former av reklamtexter och, givetvis också, spam så tappar även de privata direktmeddelandena hela sin funktion. I mitt tycke är detta ännu en spik i kistan som Twitter byggt och börjat spika ihop till sig själv.

Som jag skrivit tidigare så är detta egentligen inga konstigheter. Den stora massan användare kommer fortsätta använda både Twitter och Facebook som tidigare – de vänjer sig helt enkelt vid annonserna och hur smarta algoritmer eller hur kluriga metoderna är för att visa annonser för dem. Användarna av Twitter, Facebook och också exempelvis en del av Googles tjänster, är en del av produkten – det är de som gör att produkten finns och överlever. Och med detta är användarna en handelsvara vars enda syfte är att leverera besökssiffror som visar hur annonsörerna får valuta för sina pengar.

Man kan ibland undra hur mycket Apple får betalt av Twitter, Facebook, Flickr och deras ägare Yahoo, LinkedIn, AOL, Vimeo och andra för att lägga in deras tjänster i OS X och iOS och därmed integrera användarna av båda plattformarna direkt in i dessa tjänster. OS X och iOS driver trafik till dessa tjänster och jag vet inte vad just du tycker men om det börjar ramla in annonser och spam via privata direktmeddelanden från Twitter i notifieringarna i min Mac, iPhone och iPad lär jag slå av de notifieringarna rätt omgående.© 2020 Omsoc Publishing AB