2013-10-22
Nyhet

Inte en kväll som andra

Ikväll är det dags. Igen. Apple håller ännu ett event och lovar att visa fler nyheter. Vilka är de? Jag har som de flesta andra utanför företaget inte den blekaste aning, men ett par gissningar är väl på sin plats.

1. (Mac) OS X 10.9 (Mavericks) – GM-versionen släpptes för över en vecka sedan och har sedan dess tydligen uppdaterats igen i tysthet. Bra så, eftersom det finns en och annan bugg i operativsystemet fortfarande (Papperskorgen – jag tittar på dig med stränga ögon).

2. Någon form av nyhet gällande iWork och iLife. Apples två programsviter för en allt mer tynande tillvaro och säljs numera inte som ett paket utan styckvis eller erbjuds i gratisversion via iCloud. Att iWork kommer vara anpassat för iOS 7 tills ikväll tror jag verkligen, och det skulle heller inte förvåna om iLife och iWork uppdateras för OS X.

3. Ny Macbook Pro – det är dags för både Haswell och uppdaterad Thunderbolt.

4. Nya Mac Pro – det är dags här också. Uppdaterad Thunderbolt, snabbare processorer, grafikkort med socker på, och så vidare. Datorvärldens Darth Vader är redo.

5. 4K-skärmar. Huruvida en uppdaterad Macbook Pro skulle kunna driva en 4K-skärm låter jag vara osagt men en Mac Pro kan driva tre samtidigt (enligt Apple) och att Apple skulle låta den affärsmöjligheten passera tror jag inte på.

6. “Ny” iPad och iPad mini. Stora iPad lär få A7-processorn precis som iPhone 5s med allt vad det innebär i form av funktoner. iPad mini kanske får sig en släng av sleven med retinaskärm och en lite snabbare processor och ett bakstycke som liknar det som iPhone 5c utrustats med. Proffsverktyg och leksak, vuxen kontra barn. iPad 2 som ju även här i Sverige säljs i pallvis till skolor kommer att få leva kvar precis som iPhone 4 fortfarande säljer i drivor till de som inte har råd med en iPhone 5s eller iPhone 5c, eller inte vill lägga pengar på det.

7. Nej, det kommer inte iWatch, eller tv från Apple. Däremot kanske en uppdaterad Apple TV med en App Store. Jo, jag har tjatat om det rätt länge nu och till slut kanske jag får rätt.

Sju gissningar inför kvällen alltså. Apple kommer att livesända hela evenemanget via Apple TV och webben, och jag kommer att diskutera nyheterna med grabbarna på AppSnack – lyssna live här!© 2020 Omsoc Publishing AB