2013-10-22
Nyhet

OS X Mavericks, Mac Pro, Macbook Pro och iPad Air kvällens nyheter

Min checklista från tidigare ikväll var på det stora hela ganska korrekt. Apple släppte OS X Mavericks och till skillnad från vad jag trodde dök den upp som en gratis nedladdning på App Store redan ikväll. För dig som vill läsa på innan du installerar finns mitt stora test här.

Apple fimpade den gamla 15-tums Macbook Pro utan retina-skärm och med DVD-läsare och nätverksport. Numera är det endast Retina-modellerna som gäller. Vill man ha icke-retina, och därmed icke-Haswell-processor, så är det 13-tumsmodellen som gäller. 13-tumsmodellen med retina-skärm har blivit tunnare och lättare och den familjen samt 15-tumsmodellerna har nu begåvats med Haswell-processorn och Thunderbolt 2-anslutning.

Mac Pro släpps i november. Det är de bra nyheterna när det gäller Darth Vader-datorn med den vansinniga prestandan. De mindre bra nyheterna är prislappen – från 27 995 kronor och uppåt kostar maskinen och då med endast 256 gigabyte lagring.

Screen Shot 2013-10-22 at 20.56.18
Screen Shot 2013-10-22 at 20.56.18

iLife och iWork för iOS och OS X får en ansiktslyftning och numera kan man i iWork arbeta tillsammans i realtid. Båda paketen är gratis för de som köper en ny Mac eller iOS-enhet. Under kvällen genomförde Apple de nödvändiga uppdateringarna av koden som driver iCloud för att detta skulle fungera.

Screen Shot 2013-10-22 at 21.10.03

iPad-familjen blev en aning mer förvirrande men också mer intressant när Apple meddelade att de släpper iPad Air. Skärmen är lika stor som den tidigare vanliga iPad-modellen men den är betydligt tunnare och lättare. Drygt 470 gram pratar vi om här. iPad mini har också fått sig en ansiktslyftning och har numera retina-skärm. Detta åstadkommer Apple genom att stoppa i A7-processorn i både iPad mini och iPad Air. Galet bra, och intressanta prislappar förutom om man väljer 128-gigabyte-modellerna som numera finns för både iPad mini och iPad Air.© 2020 Omsoc Publishing AB