2013-10-31
Nyhet

Var är iWork på väg?

I juni 2011 släppte Apple en efterlängtad uppdatering av Final Cut Pro. Men den nya versionen visade sig inte riktigt vara vad användarna förväntat sig och raseriet från videoproffsen blev så massivt så Apple beslutade att fortsätta sälja gamla Final Cut Pro.

Förenklingar och nytt filformat med iOS i åtanke

En liknande situation befann sig iWork i tills förra veckans Apple-evenemang. Apple har sedan den senaste versionen av iWork lanserades 2009 uppdaterat, fixat, lagat och skarvat för att anpassa iWork för nya versioner av Mac OS X och iCloud. Och precis som med Final Cut Pro X så har Apple i de nya versionerna av Pages, Numbers och Keynote förändrat, förenklat och radikalt förvändrat hur applikationerna ser ut och fungerar.

Applikationerna har till och med gått över till ett nytt eget filformat där de inte längre bygger sina filer på XML utan istället lagras dokumenten i mindre binära filer. Detta är en förändring som i första hand kommer iOS-användare av iWork-paketet till godo för att filerna enklare ska gå att synkronisera till mobila enheter. Intressant nog är att Apple här inte använder sin egna synkroniseringsfunktion i iCloud, Core Data, för det här syftet.

Screen Shot 2013-10-31 at 11.24.53
Screen Shot 2013-10-31 at 11.24.53

Uppenbarligen har alla problem som tredjepartsutvecklare haft med Core Data satt sina spår även på Apples interna applikationsutveckling.

Ett nytt filformat innebär att bakåtkompatibliteten med äldre versioner av iWork bryts i ett avseende. De som ännu inte uppdaterat till de nya versionerna av de tre applikationerna bör således notera att när du öppnat och sparat ett befintligt dokument, skapat med den äldre version av iWork-applikationerna, kommer det dokumentet inte gå att öppna med en äldre version av Pages, Numbers eller Keynote. Apple har uppenbarligen lärt sig något av kritiken efter Final Cut Pro X och lämnar kvar de äldre versionerna av de tre applikationerna i iWork 09-paketet på din hårddisk när du uppgraderat till de nya versionerna.

Positionering på marknaden

När de tre applikationerna som tidigare kallades iWork numera finns på inte bara en plattform utan på tre, Mac OS X, iOS och i webbläsaren via iCloud. Möjligheten för andra än Mac- och iOS-användare att arbeta med Pages, Keynote och Numbers via just iCloud är intressant då det skapar möjligheter för både Linux- och Windows-användare (förutsatt att de använder Internet Explorer eller Chrome som webbläsare) att använda ett snyggt, om än aningen begränsat, “Office-paket” helt gratis. Samarbetsmöjligheterna via just iCloud är riktigt spännande men givetvis har Apple tittat på Google Apps när de började fundera över denna funktion.

Det har spekulerats i huruvuda Apple med valet att göra Numbers, Pages och Keynote gratis med alla nya Mac- och iOS-produkter är ett försök att skadeskjuta Microsoft Office och Google Apps en smula. Jag tror inte det är fallet – snarare handlar det om att Apple har insett att tiden då man kan ta dyra pengar för den här typen av applikationer är förbi. Istället fungerar Numbers, Pages och Keynote i iCloud som inropare till just Apples molntjänst och med det ett sätt att attrahera nya hårdvarukunder – det område där Apple tjänar pengar. På samma sätt har det spekulerats i att Apples beslut att släppa Mac OS X 10.9 “Mavericks” gratis är ett försök att “döda” betalda uppgraderingar av Microsoft Windows. Jag tror även den typen av spekulationer är snytna ur näsan – istället är det högst logiskt att Apple släpper denna och framtida versioner av Mac OS X gratis, på samma sätt som det hade varit högst ologiskt att Apple skulle ta betalt för en ny stor version av iOS. Det är på hårdvaran Apple tjänar pengar, och det är mjukvaran som driver hårdvaruförsäljningen framåt. Att försäljningen av Mac-datorer sjunkit stadigt de senaste åren är ingen hemlighet, och kanske är detta ett litet diskret försök att skapa ytterligare attraktionskraft för Apples datorplattform.

Var är iWork på väg?

Screen Shot 2013-10-31 at 11.26.01

Framtiden för iWork är tydlig – Apple tar ett steg tillbaka för att sedan kunna ta två steg framåt. Det första av de två stegen framåt är redan taget i och med att Apple nu skapat en större harmonisering mellan iCloud, Mac OS X och iOS-versionerna av applikationerna. I nästa steg kommer Apple sannolikt lägga in fler funktioner. Redan nu drömmer jag om att kunna arbeta tillsammans med andra i samma Pages-dokument även på min Mac och inte enbart via Pages i iClouds webbgränssnitt. Framtiden för utvisa var Apple landar rent funktionsmässigt men strategin för de kommande åren är riktigt intressant och spännande inte bara för användare av iOS och Mac OS X.© 2020 Omsoc Publishing AB