2013-11-04
Nyhet

Billig lösning för trådlöst ljud från iPhone

Om man som jag har en bil vars bilstereo har några år på nacken så saknar den kanske bluetooth-gränssnitt. Är bilen ännu äldre finns inget annat än en CD-växlaringång, men det finns alltid en lösning för det också. Har man tur, vilket jag har, så har bilstereon åtminstone en AUX-ingång och man kan dra en gammal hederlig ljudkabel mellan iPhone och stereon. Men sladdar är fult, och av någon underlig anledning brukar de 3,5mm-kablar som jag drar mellan AUX-ingången i min 2009 års Volkswagen Passat och iPhone alltid sluta fungera lagom efter att min bättre hälft

a) lånat bilen eftersom “traktorn” inte duger

och

b) kört över ljudkabeln när sätet har flyttats fram och justerats.

Ok, det är inte alltid den bättre hälftens fel, men vi kan väl låtsas att så är fallet tills vidare.

Hur som helst, ännu en glapp ljudkabel senare och mitt tålamod var vid vägs ände. Istället för att åka till närmaste Volkswagen-verkstad och fråga hur mycket de tar för att uppgradera stereon i bilen så den får Bluetooth-anslutning så kvistade jag ned till Teknikmagasinet och köpte mig en iZound BTR006. Jag vet, namnet inger inte direkt förtroende. Det gör inte dess utseende heller (storleken på enheten är ungefär som en iPod Nano för övrigt), men för 250 kronor tyckte jag det kunde vara värt att testa.

iZound BTR006 har den lilla egenskapen att den stödjer A2DP-protokollet, vilket innebär att iPhone kommer att spela musik via enheten utan att bråka det minsta. Det är ingen snygg implementation dock – efter att man anslutit telefonen till BTR006-enheten så tar den helt sonika över ljudströmmen från musikspelaren. Tack och lov är iOS, eller BTR006, eller både och så smarta så ljudströmmen styrs om till inbyggd hörlur och mikrofon i telefonen vid inkommande eller utgående samtal. Alla andra systemljud som ny e-post, inkommande SMS, Twitter-meddelanden med mera kommer vackert att plinga ut i din bils högtalare på den volym du spelade musik på. Tag varning och ställ telefonen i tyst läge, således. Det finns ingen implementation a’la Airplay med en fin liten menyknapp i iOS för att välja ljudkälla utan det är ljud över bluetooth till BTR006 eller inte alls som gäller.

BTR006 var alltså aningen trevligare än man vad kunde väntat sig. Den är smart då går ner i strömspararläge automatiskt efter en stund om den inte använts och det enda bökiga är att man måste slå på den varje gång man vill köra lite dunka-dunka i bilen på morgonkvisten.

En annan bökig egenskap med BTR006 är att om man ansluter laddningskabeln, som går utmärkt att koppla till en USB-adapter i ciggladdaruttaget i bilen, så stänger den av sig. Det går alltså inte att ladda enheten och samtidigt spela musik genom den. Fråga mig inte varför, men det är verkligen superkorkat.

Summeringsdags då – den är billig, den fungerar, ljudet är förvånansvärt bra och den klarar upp till tolv timmars musikspelande eller 230 timmar i standby-läge. Ladda upp den lilla rackaren går på någon timme och under den tiden får man väl helt enkelt stå ut, eller komma ihåg att ta med den in kom kontoret och koppla in den i sin Mac under dagen. Det hade varit betydligt, betydligt bättre om det gick att ladda den och spela musik genom den samtidigt men det är föremål för ytterligare produktletande under min nästa tur till närmaste teknikaffär.© 2020 Omsoc Publishing AB