2013-11-14
Test

iPad Air (4G-modell)

Årets iPad-event innehöll inte bara den efterlängtade uppdateringen av iPad mini, som nu äntligen begåvats med en retina-skärm och en processor värd namnet (även om den är aningen långsammare än A7-processorn i iPad Air), utan Tim Cook och hans medarbetare hade också en annan överraskning, och det är den överraskningen jag ska skriva om nu. En överraskning som inte bara tog mig med storm utan också har återuppväckt mitt intresse för iPad.

Lanseringar av iPad har de senaste åren varit lite… förutsägbara. iPad 2 var visserligen ett lyft i sin tunnare kostym, och den nya iPad:en, eller iPad 3, hade retinaskärmen men var tung och kändes överlag konstig att använda. iPad 4 lanserades drygt ett halvår senare med samma fina skärm och lite snabbare processor, och givetvis den nyare lightning-kontakten, men det var ändå inte en nyhet. Till det yttre var det i princip samma stora, ganska tunga iPad som gav dig blåmärken i pannan när du somnade med den i sängen läsandes en bok.

När jag återlämnade mitt låneexemplar av iPad mini för ett par veckor sedan, så kändes det inte direkt tomt. Jag hade använt denna iPad i princip dagligen för att läsa min morgontidning, kolla Twitter och Facebook och läsa en och annan bok. Inget mer. Den stora iPad 4 som vi också har i hushållet har mest använts för att testa småsaker och låta barnen förkovra sig i diverse nättjänster som exempelvis Netflix och SVT Play.

ipadair_3 - www.macpro.seipadair_3 - www.macpro.se

Suget efter att använda endera enheter fanns helt enkelt inte där. Vad det beror på är en aning svårt att uttala sig om egentligen – iPad mini i sin tidigare generation var inte särskilt snabb, hade en skärm som inte var särskilt bra och som på många sätt var den totala motsatsen till vad iPad 4 var. Den stora iPad:en var å sin sida visserligen snabb och hade en otroligt fin skärm men dess vikt och i mitt fall också avsaknad av stöd för 3G eller bättre gjorde att den oftast fick stanna hemma.

Allt detta förändras i mina ögon med iPad Air. En uppgradering av den klassiska stora iPad som inte behövdes utan närmast krävdes för att andas nytt liv i Apples storsäljare.

Det vore givetvis en överdrift att säga att iPad Air är lika lätt som en iPad mini, vilket den inte är. Den är heller inte lika tunn som en iPad mini, men den är både lättare och tunnare än en iPad 4, som hade en tjocklek på 9,4 millimeter och vägde 662 gram. iPad Air är tunnare med sina 7,5 millimeter och en vikt på 478 gram i 4G-modellen (som jag testar här). WIFI-modellen väger aningen mindre, 469 gram. Skönt tycker jag är att ramen runt skärmen på iPad Air är tunnare, vilket i sin tur ger hela enheten ett mer smäckert intryck. Det är givetvis ögongodis, men jämför man iPad Air med iPad 4 (se bilden ovan) så ser iPad 4 rejält klumpig ut.

ipadair_2 - www.macpro.se

Det vore givetvis löjligt att påstå att skillnaden på pappret är så värst stor, men det är en helt annan sak att hålla iPad Air i handen. Den känns omedelbart både lättare och smidigare att hantera. Den går givetvis inte ner i en normalstor fick som en iPad mini gör, men det spelar mindre roll för mig som behöver den större skärmen för att kunna läsa avslappnat under längre stunder.

Prestanda, värme och 4G

Ja, den är snabbare än en iPad 4. Fast skillnad är subtil, precis som när man jämför med en iPhone 5 med en iPhone 5s. Det märks framförallt vid en återställning av en iOS-enhet, när alla applikationer ska laddas ned och installeras på enheten, hur snabb processorn i enheten egentligen är. Och det är värt att notera att iPad Air inte hickar eller på annat sätt verkar bry sig nämnvärt om att den återställer min adressbok, kalender, sju mailkonton, ett 30-tal applikationer, böcker och annat som jag hade i min tidigare iPad, och allt detta över wifi. Detta var en manöver som fick en iPad 4 att verka aningen slöare, och den gamla iPad mini att bete sig som den första generationens iPhone om den kunde köra iOS 7. iPad Air blir heller inte nämnvärt varm när man utsätter den för denna tortyr vilket får anses vara ett bra betyg i sammanhanget då vi haft exempel i iPad-historien på modeller som blivit stekheta när de fått sträcka ut ordentligt.

Screen Shot 2013-11-25 at 22.18.25

Prestandan jämfört med äldre version av iPad är den nya iPad Air snabb. Väldigt snabb. Testerna i Geekbench 2 bekräftar prestandaökningen jämfört med iPad 4 (se ovan).

Detta är den första modellen av “stora” iPad med 4G-stöd. Och precis som med iPhone 5s kan jag konstatera att här, ute i spenaten drygt fem mil norr om Stockholm, har jag utmärkt 4G-täckning via Telenor i iPad Air. Detta var definitivt inte fallet med den äldre iPad mini jag lekte med tidigare som endast hade 3G-stöd, och även då gällde det Telenor som operatör.

Enligt Apple ska batteritiden vara lika bra i iPad Air som iPad 4, det vill säga upp till tio timmar. Jag vet inte hur ofta jag kommer att behöva ladda min iPad Air, jag får återkomma till det, men jag gissar att 4G-åtkomsten kommer att dra ned den batteritiden en aning. Noterbart är att även om iPad Air fått en rejäl förbättring när det gäller 4G-stödet så saknas fortfarande 802.11ac-stöd precis som i iPhone 5s. Jag kan inte påstå att det är en dealbreaker för mig, 802.11n räcker alldeles utmärkt för båda enheterna. Vad jag förstått så skulle 802.11ac dra ned batteritiden i en mobil enhet som en iPad eller iPhone men med tid och mer utveckling av tekniken lär vi säkerligen få se stöd för detta i båda enheterna om ett eller ett par år. Det enda jag saknar är faktiskt Touch ID – fingerscannern som hittat in i iPhone 5s. Jag kommer på mig själv med att hålla tummen mot hemknappen och inget händer, vilket givetvis är lite fånigt men man vänjer sig snabbt med en sådan funktion. Förhoppningsvis kommer det i nästa version av iPad Air.

IMG_0056

Vad kommer jag använda en iPad Air till? Med 128 gigabyte lagringsyta finns det gott om plats för att ladda ner exempelvis alla digitala utgåvor av Wired, böcker och annan teknisk dokumentation och givetvis varenda bifogad fil jag får via mail. Den stora men ändå knivskarpa skärmen gör sig verkligen för att läsa långa texter, vilket jag saknat under min tid med ipad mini. Jag har i alla år sagt att iPad är en konsumtionsenhet, men ändå använder båda mina döttrar sin iPad dagligen i skolan för att skapa saker och jag är kanske för lat och/eller gammalmodig för att skapa något med iPad, så för mig är iPad Air kanske den definitiva konsumtionsprodukten där jag kan läsa böcker, magasin och tidningar, bloggar, Twitter, Facebook, App.net och andra ställen där det finns intressanta saker att läsa.
Allt detta utan att riskera hjärnskakning när jag somnar med iPad Air framför pannan i sängen. Inte illa jobbat, Apple.© 2021 Omsoc Publishing AB