2013-11-18
Nyhet

Förläng livet på gammal Mac mini

De två första modellerna av Mac mini efter att Apple gått över till x86-arkitekturen innehöll processorer som Apple numera inte vill veta av. Jag pratar om Intel Core Solo och Intel Core Duo, två processorer som inte stöds bortom Mac OS X 10.6 “Snow Leopard”. Produktnamnet för dessa två Mac mini-modeller är Macmini1,1 och där Core Solo-modellen endast såldes i en modell med en processor på 1,5 gigahertz såldes Intel Core Duo-modellen i två hastigheter, 1,66 gigahertz och 1,83 gigahertz.

En annan stor nackdel med Mac mini-modellerna innan de fick Intels Core 2 Duo var att de endast stödjer upp till två gigabyte internminne. Eller gör de? Med lite trixande kan du uppgradera din Macmini1,1 till samma firmware som Intel Core 2 Duo-modellerna och helt sonika lura din Mac att den är den Macmini2,1. Vad är då fördelen med det kanske du undrar? Enkelt – du kan installera mer minne och också ta upp din Mac till OS X Lion. Det senare kanske inte är att rekommendera med tanke på att det sannolikt kommer att vara segt som sirap, men det går för den som verkligen vill det.

Jag sprang på en guide som jag helt sonika gör min egna version av.

Innan du börjar

Detta har fungerat för mig. Det innebär inte nödvändigtvis att det kommer att fungera för dig. Jag ger ingen support bortom denna guide via mail, twitter eller annat och om du förvandlar din gamla Mac mini till en papperspress så är jag fel kille att klaga på.

Med det ur vägen är det dags att börja styra upp en gammal Mac mini!

Steg ett

Det första du ska göra är att ladda ned detta paket till din Mac mini, som jag förutsätter kör Mac OS X 10.6.8 eller Mac OS X Server 10.6.8. Paketet ser till att du har den senaste versionen av EFI-programvaran i din Mac, en uppdatering som inte alltid installerats på grund av buggar i Mac OS X 10.6.8.

När du laddat ned och installerat paketet får du starta om din Mac.

Därefter ska du ladda ned denna fil. Jag har lagt upp den på min egna server av den enkla anledningen att andra sajter länkar till diverse reklambesudlade nedladdningstjänster. Jag besparar er den plågan, helt enkelt. Filen innehåller själva firmware-uppdateringen, och när du packat upp filen ska du placera två av de tre filerna (den tredje är en textfil, den behöver du inte göra något med) i följande katalog:

/System/Library/CoreServices/Firmware Updates/

När du placerat filerna där är det viktigt att du ändrar rättigheterna på katalogen “Firmware Updates” så katalogen får läsas och skrivas i av alla. Markera katalognamnet, tryck cmd-i, klicka sedan på låset nere i högra hörnet, mata in administratörskontots namn och lösenord. Därefter väljer du att “Everyone” ska ha läs- och skrivrättigheter på katalogen. Klicka på pilen bredvid kugghjulet och välj “Apply to enclosed items”.

Steg två

När steg ett (ovan) är avslutat öppnar du terminalen. Där klistrar du in följande kommando:

sudo bless -mount / -firmware /System/Library/CoreServices/Firmware\ Updates/EFIUpdaterApp.efi -payload /System/Library/CoreServices/Firmware\ Updates/LOCKED_MM11_0055_08B.fd -options "-x efi-apple-payload0-data" ---verbose

Tryck sedan på enter så kommandot körs.

Du ska få ett svar som slutar med dessa två rader:


Executing "/sbin/umount"
Returned 0

Om du ser dessa två rader är du helt rätt ute.

Nu är det dags att stänga av datorn. Klicka på äpplet i Finder-menyn och välj “Shut Down”.

Vänta tills datorn stängt av sig.

Steg tre

Med datorn avstängd börjar nu det knepiga. Håll inne strömknappen tills strömlampan på framsidan av din Mac mini börjar blinka. Då släpper du knappen. Din Mac kommer börja låta och uppföra sig allmänt lite underligt en stund och den kommer sannolikt starta om en eller ett par gånger innan firmware-uppdateringen är genomförd. När uppdateringen är genomförd måste du åter stänga av datorn genom att hålla inne strömknappen. Sen trycker du på samma knapp igen och startar upp din Mac. Om allt gått som det ska kommer du inom någon minut att vara igång med Mac OS X igen. Om det inte går vägen kan du behöva nollställa PRAM i din Mac. Apple har en guide i ämnet här.

Steg fyra

Om allt gått som det ska kommer din Mac mini numera att identifiera sig som en Macmini2,1. Det innebär också att du kan installera mer minne i den. Det kommer inte fungera att stoppa i mer än 2 x 2 gigabyte, och du lär inte få tillgång till mer än lite över tre gigabyte minne men det är ändå mer än två gigabyte. Är du osäker på hur man öppnar och uppgraderar minnet i en Mac mini av äldre modell finns en bra guide i ämnet här. Det är i allra högsta grad rekommenderat att du ser den innan du sätter igång med att bryta upp din Mac mini.

Lycka till!© 2020 Omsoc Publishing AB