2013-11-26
Nyhet

iPad mini (2013 års modell)

Ett par veckor efter leverans av iPad Air så anländer lämpligt nog den nya iPad mini-modellen från Apple. Även denna gång är det en fullmatad version med 4G-modem och 128 gigabyte lagringsyta, så den lär knappast göra någon besviken när det gäller specifikationen på testexemplaret.

Den första generationens iPad mini var en underlig kompromiss. I mångt och mycket byggde den på samma teknik som iPad 2, som för övrigt fortfarande säljs av Apple främst till skolorna. Skärmen var, utan att överdriva, inget vidare. Det iPad mini hade på pluskontot var en riktigt fin batteritid och givetvis en hysteriskt låg vikt och fina yttre mått som gjorde att den utan problem gick ned i jackfickan eller bakfickan på ett par normala jeans.

ipadminix4ipadminix4

Gör om det med en fullstor iPad 4 den som kan.

Att iPad mini skulle begåvas med retina-skärm och ett riktigt fint 4G-stöd var det ingen större tvekan om efter att iPhone 5s fått det senare och hela världen skrek efter det tidigare. Att den dessutom skulle få prestanda som är snubblande nära “storebror” iPad Air var det nog få som hade vågat hoppas på.

Prestanda

Vi kan ju börja med att titta på en jämförelse mellan gamla och nya iPad mini, som iOS-versionen av Geekbench 2 ser det:

Screen Shot 2013-11-26 at 18.51.20

Frågor på det? Trodde väl inte det.

Hur står sig då denna andra generationens iPad mini mot iPad Air? Eller iPhone 5s? Vi tar en titt:

Screen Shot 2013-11-26 at 18.56.17

Skalan i bilden ovan luras lite. Skillanden mellan iPad mini och iPhone 5s är egentligen inte så vansinnigt stor. Processorn tickar på i 1,29GHz i en andra generations iPad mini medan klockfrekvensen i en iPhone 5s knallar på i 1,3GHz. iPad Air däremot tuffar på i 1,39Ghz. Den lägre frekvensen i iPad mini kan säkerligen tillskrivas det tajtare utrymmet på insidan och A7-processorns potentiella värmeutveckling. För det är samma CPU, samma antal kärnor och samma mängd fysiska internminne. Dock kan det vara värt att notera att iPhone 5s hade mer minne tillgängligt, 999 megabyte, jämfört med de två iPad-modellerna som låg på 975 megabyte internminne vardera.

Så iPad mini är inte snabbast av de tre A7-baserade produkterna, men den skäms baskemig inte för sig ändå. Jag har tidigare beskrivit hur ett bra test av prestandan i en iOS-enhet är att gå in i App Store och sätta igång och manuellt återställa en packe tidigare köpta applikationer. Det tenderar att få vilken iOS-enhet som helst att svettas ymnigt och så var också fallet med den första generationens iPad mini. Denna andra generationens dito hanterar detta utan att så mycket som gå upp i puls. Enheten kändes mycket responsiv och pigg trots att jag gjorde vad jag kunde för att lasta ned den med installations- och synkroniseringsuppgifter i bakgrunden. I min bok är detta ett gott betyg till den nya iPad mini.

Skärmen

display_hero

Som jag tidigare nämnde så var skärmen i första generationens iPad mini inget vidare. Hade produkten släppts för tre år sedan hade den fortfarande hållit måttet men det går inte att se den första generationens iPad mini som något annat än ännu ett exempel på där Apple kombinerar möjligheten att testa marknaden med att fylla upp ett produktsegment där konkurrenterna har fest och dans på bordet med pengar och marknadsandelar som kunde tillfallit Apple. När den andra generationens iPad mini nu lanserats råder det ingen tvekan om att vad Apple än har väntat på har inträffat. Det är, för att använda en referens till bilens värld, plattan i botten och inte minsta blick i backspegeln. Apple har gått all in när det gäller skärmen och det märks tydligt att de inte har för avsikt att snåla på iPad mini denna gång.

iPadAir-iPadMini_34B2B_lock-blue_home-nebula-PRINT

Om jag jämför iPad Air och iPad mini sida vid sida så är det för mig svårt att se någon skillnad i kvalitet på respektive skärm, men en sak är för mig slående och det är att den större skärmen i iPad Air är behagligare att titta på. Mina ögon är inte vad de har varit, det är ett som är säkert, och det påverkar säkert intrycket av att iPad mini med retinaskärmen är riktigt mysig att titta på men om jag ska välja mellan de två enbart på vilken skärm som känns mest behaglig så är det den större modellen som är det bästa valet för mig.

Summering

iPad mini är helt rätt för de allra flesta. 4G-modem (om man vill ha det), snabb processor, otroligt bra skärm och ett riktigt attraktivt yttre både till design och storlek låter onekligen som ett paket få skulle tacka nej till. Och jag tror att iPad mini kommer att sälja bättre än iPad Air, dels på grund av en trevligare prislapp men också på grund av det mindre formatet. iPad mini är helt enkelt sexigare än iPad Air. Men det är ändå den senare som blivit mitt val. Den är tyngre, större och tjockare men den större skärmen och det faktum att den inte är tung och tjock gör att den fungerar för mig i min vardag.

Jag är dock övertygad att iPad mini kommer att fungera för de allra flesta, och ingen är gladare än jag att så är fallet.© 2020 Omsoc Publishing AB